Makar i s jenim trsekom na brajdi, Vincekovo mora iti

Prema “Regulama o obnašanju spelancija za Vincekovo vu goricama i pri kleti”, Vincekovo je prvi od pet zapovjedanih vinogradarskih blagdana, slavi se danas 22. dana mjeseca Malo Božičnaka (siječnja) i nema te sile koja bi ga odgodila. Kažu da se mora održati makar domačin i jenog trseka na brajdi imel.

Zato i članovi križevačke Udruge vinogradara i vinara Bilikum danas idu u gorice, a pozivaju i druge da im se pridruže u Kolarcu na Vincekovu po regulama Križevačkih štatuta. “Od 13 sati počinjemo se okupljati pri preštimanim pajdašima Hlebić i Valjak. Sve se događa na otvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Uz meso na šibi, dobru kapljicu i muziku zabava je zagarantirana“, najavio je predsjednik Udruge Bilikum Denis Maksić. Budući da najavljuju hladno vrijeme i mogućnost snijega, kak se šika za Vincekovo, organizatori preporučuju toplu odjeću i obuću.

Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari moraju odrezati dvije-tri grane loze s tri pupa koje se stavljaju u pehar s vodom pokraj prozora kako bi, kad propupa, procijenili hoće li godina biti rodna i plodna. U ceremoniji koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda.

Tko može, nek’ krene put gorica“, poručili su organizatori tradicionalne proslave Vincekova po Križevačkim štatutima udruga Bilikum Križevci, Turistička zajednica Križevci i Općina Gornja Rijeka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.