Županija izgubila Križevce, Kalnik, Gornju Rijeku i još više

Križevci su u deset godina, od zadnjeg popisa stanovništva, izgubili skoro šest Carevdara, pokazali su to prvi rezultati popisa stanovništva koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku. Na popisu iz 2011. na području koje administrativno pripada Križevcima, živjele su 21.122 osobe, dok ih je danas 19.052. U samom gradu trenutačno je 10.581 stanovnik u odnosu na prijašnjih 11.251, što znači da su u deset godina Križevci ostali bez čitavog biračkog mjesta u Zavodu za zapošljavanje koje broji 669 građana. No situacija u županiji puno je gora – nju je napustilo više stanovnika nego ih imaju Križevci, Gornja Rijeka i Kalnik zajedno!

Od 115.584 stanovnika koliko ih je u županiji živjelo pred deset godina, ostalo ih je 101.661, što je manje nego je stanovnika u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka. Demografi upozoravaju da Hrvatska prema ovim rezultatima bilježi najveći pad broja stanovništva u usporedbi s drugim popisnim razdobljima, a podatke je komentirao i križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Svaki stanovnik manje gubitak je za naš grad. Svjesni smo da se demografska revitalizacija ne može dogoditi preko noći, a niti bez potpore i plana državnih vlasti. Mi smo u posljednje četiri godine u središte stavili čovjeka i njegove potrebe, poglavito mlade i djecu koji su budućnost našeg grada. Trudimo se poboljšati standard naših obitelji i svakog stanovnika, podižemo kvalitetu života izgradnjom nove infrastrukture, obnovom postojeće, ulaganjem u obrazovanje i odgoj, potičemo poduzetništvo. Prošlogodišnje priznanje za grad koji je najviše napredovao u povećanju kvalitete života svojih stanovnika govori u prilog tome da se trudimo učiniti Križevce perspektivnima za stanovanje i investicije“, poručio je gradonačelnik uz nadu da će u narednom desetljeću uspjeti okrenuti trendove i stvoriti perspektivu za ostanak mladih ljudi u Križevcima, a možda i potaknuti stanovnike iz većih gradova da se dosele u naš grad.

Najveći rast broja stanovnika Križevci su imali u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća kad su, uz industrijski zamah, s osam skočili na više od 11 tisuća. Rast, doduše slabiji, nastavio se i u devedesetima, no od 2011. godine do danas prvi put je zabilježen ovako velik pad.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.