Aktivno do zdravlja – u križevačkoj srednjoj školi potiču učenike na kretanje

Kvalitetno provoditi slobodno vrijeme s prijateljima i pritom raditi nešto korisno za svoje fizičko i psihičko zdravlje – upravo to je cilj projekta “Aktivno do zdravlja” u kojem ove školske godine sudjeluje Srednja gospodarska škola Križevci.

Svjetska zdravstvena organizacija, kao krovna zdravstvena organizacija, ističe redovitu tjelesnu aktivnost kao jedan od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja. Iako je dokazano i toliko puta ponavljano da je sjedilački način života rizični čimbenik za razvoj brojnih kroničnih bolesti (uključujući bolesti srca i krvnih žila koje su vodeći uzrok smrtnosti razvijenog svijeta) dok je aktivan život izravno povezan s boljom kvalitetom života i smanjenim rizikom za razvoj bolesti, činjenica je da se mnogima ipak teško pokrenuti i započeti bilo kakvu sustavnu tjelesnu aktivnost. Projekt “Aktivno do zdravlja” usmjeren je na poboljšanje kvalitete zdravlja i življenja učenika kroz pješačenje i planinarenje, a vodi ga profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anja Šimunčić.


Aktivnosti su počele već sa školskom godinom, u listopadu 2023. kad su učenici prehodali ukupno 16,8 kilometara po gradu i okolici, kroz Široko Brezje i Ratarsku šumu. U drugoj etapi kilometražu su “podebljali” i proljetos su bez problema prehodali 26,5 kilometara.

Nakon pješačkih tura i stjecanja kondicije, na red je došlo i planinarenje po Velebitu. Četrdeset pet učenika s voditeljima Anjom Šimunčić, Šteficom Wolf, Damirom Bolfekom i Ivanom Svobodom posjetilo je Nacionalni park Paklenica gdje su učenici uživali u ugodnom društvu s prijateljima, u prekrasnoj flori i fauni te prehodali 12 km uz potok Veliku Paklenicu do planinarskog doma Paklenica i natrag.

Projekt “Aktivno do zdravlja” odobren je i financiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i proveden u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci tijekom školske godine 2023/24. U školi se nadaju da će i u budućnosti provoditi slične projekte kako bi sustavnim radom kod novih generacija učenika stvarali i nove navike, koje itekako utječu na kvalitetu života. Profesorica Šimunčić potvrdila nam je da će, bez obzira na projekte, njihova škola i kroz nastavu tjelesnog nastaviti poticati učenike na kretanje i hodanje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.