Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1294

Uz najavu Međunarodne noći promatranja Mjeseca 26. rujna - Mjesec kako je izgledao 3. travnja 2020. a tako će izgledati i 26. rujna (foto Martin Vujić)
Uz najavu Međunarodne noći promatranja Mjeseca 26. rujna – Mjesec kako je izgledao 3. travnja 2020. a tako će izgledati i 26. rujna – 2 dana poslije prve četvrti (foto Martin Vujić)

 

U Temi Krugova nastavljamo sjećanje na akademika Tonka Maroevića koji je preminuo ovoga ljeta. Preslušat ćemo prvu polovinu do sad još neobjavljenog tonskog zapisa predstavljanja njegove knjige O naivi i autsajderskoj umjetnosti koje je održano u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima 28. travnja 2014. godine.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Beskonačni svjetovi Albieja Brighta Christophera Edgea, knjiga za mlade je Vrtisrce Petera Bunzla, na odjelu beletristike Ne reci da nemamo ništa Madeleine Thien, a na stručno-znanstvenom odjelu Opasne priče: Politike koje su zarobile svijet Petra Vidova.

U Vijestima Krugova govorimo o Danima hrvatskog filma, o umjetničkoj instalaciji u Rijeci, o umjetničkom naselju u Varaždinu, a spominjemo i filmski program u Galeriji K2, program SUFFesta, te program 16. Culture Shock Festivala koji je pomaknut s proljeća na jesen zbog poznatih razloga.

Na današnji datum rođen je Michael Faraday, objavljen je kraj ropstva u SAD, proglašena je Prva francuska republika, umrli su Frederick Soddy i Robert Frisch.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo ugroženost prvog Međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj, Međunarodnu noć promatranja Mjeseca, današnji dolazak astronomske jeseni te skori bliski prolazak jednog asteroida (meteoroida) pored Zemlje.

Na kraju emisije tražimo još neke zanimljivosti vezane uz glazbu i pronalazimo misao Annie Gottlier.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Richarda Wagnera, Leonarda Cohena, Andree Bocellija, grupa Nick Cave & The Bad Seeds, Bajaga i instruktori, Deep Purple i Whitesnake.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1294 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 22. rujna od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.