Remek-djelo suvremenog filma sutra na besplatnoj projekciji u Križevcima

Nakon serije crno-bijelih nijemih filmova, Future Hub Križevci je u sklopu filmskog ciklusa za kraj godine pripremio filmsku poslasticu – indijski film “Vanaja” iz 2006. godine, koji je prikazan na stotinjak međunarodnih filmskih festivala i na njima osvojio 32 nagrade – od Berlina, Kaira i Memphisa do Los Angelesa, Chicaga i Locarna. Priča o Vanaji, 14-godišnjoj djevojčici iz siromašne obitelji koja radi u kući lokalnih bogataša i nada se da će postati plesačica, dio je magistarskog rada redatelja Rajnesha Domalpallija i inspirirana je Pakulinim filmom “Sofijin izbor” za koji je Meryl Streep dobila Oscara, no konačna verzija fokusirala se na klasne razlike i sukobe koji i dalje utječu na indijsko društvo i kulturu.

“Radi se o remek-djelu suvremenog filma, s nevjerojatno uvjerljivom glumom te scenarijem i režijom koji, mnogo bolje od bilo kakvog putopisa ili kratkotrajnog posjeta Indiji, omogućuju upoznavanje s raznim slojevima tamošnje kulture i života. Vanaja je istovremeno individualna priča o uzdizanju ličnosti u sukobu s okolnostima, univerzalna priča o sukobu duha i umjetnosti s ograničenjima društva, kao i izraz borbe za žensko oslobođenje“, najavljuje voditelj ciklusa filmskih radionica na Future Hubu Petar Pavlović koji je u pripremi za projekciju razgovarao i s redateljem Rajneshom Domalpallijem.

Nagrađivani redatelj otkrio je da Vanaja, iako prikazivana po cijelom svijetu, nikad nije prikazana u Indiji pa mu je teško procijeniti kakva bi bila reakcija javnosti na priču koja se tiče njihovog društva. Križevačkoj publici napisao je pismo koje će Pavlović pročitati uoči projekcije. Film će se prikazati s hrvatskim titlom u četvrtak 30. prosinca u učionici Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima u 19 sati. Ulazak na projekciju je slobodan.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.