Održan radni sastanak na temu upisa učenika osnovnih škola u srednje škole

Na inicijativu Grada Križevaca održan je radni sastanak na temu upisa učenika osmih razreda osnovnih škola u srednje škole. S obzirom da na tržištu rada kronično nedostaje određenih zanimanja svi sudionici sastanka složili su se kako je potrebno da se profesionalna orijentacija i rad sa stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama dodatno potakne i intenzivira što ranije u školskoj godini. Cilj je da učenici i njihovi roditelji imaju pravovremeno sve važne informacije oko upisa u srednje škole i mogućnostima koje ih čekaju po završetku određenog zanimanja.

Na nama svima je da odgovorno i konstruktivno vidimo možemo li to bolje promijeniti i približiti našim učenicima i njihovim roditeljima nužnost razmišljanja izvan dosadašnjih okvira predstavljanjem zanimanja koja su nužna za naše tržište rada. To je i vrlo jasna demografska mjera jer ako se naši učenici usmjere na smjer u kojem ih posao čeka u lokalnoj ili regionalnoj sredini, tada je vjerojatno da će ostati raditi u Hrvatskoj,“ istaknuo je uvodno gradonačelnik Mario Rajn.

Župan Darko Koren naglasio je kako je prije svega nužna promocija obrtničkih zanimanja: „Prvenstveno građevina pruža djeci brzo i dobro egzistencijalno rješenje, a da toga djeca nisu svjesna. Svi moramo utjecati na promociju i mijenjanje percepcije kod djece što se tiče obrtničkih zanimanja.“

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac istaknula je kako je u našoj županiji potrebno povećati broj upisanih i stipendiranih učenika na obrazovnim programima kao što su zidar, tesar, vozač motornih vozila, bravar, strojobravar, mesar, elektroinstalater, stolar, autolakirer, zavarivač, rukovoditelj građevinskim strojevima, armirač, limar, autolimar, pekar, instalater grijanja i klimatizacije i CNC operater, medicinska sestra, strojarski tehničar, građevinski tehničar, drvodjeljski tehničar-dizajner, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroniku, grafički tehničar i elektrotehničar.

Ravnatelji osnovnih škola s područja grada Križevaca i okolnih općina iznijeli su svoju problematiku s upisima djece i predložili da strukovne škole dolaze na satove razrednika prezentirati djeci zanimanja koja nude i prednosti upisa tih zanimanja. Također, predložili su da se napravi Dan otvorenih vrata u srednjim strukovnim školama gdje će djeca konkretno moći vidjeti kako izgleda obrazovanje za obrtnička zanimanja. Naglasili su kako je s informiranjem djece potrebno krenuti što prije i kako je u tom procesu važno uključiti roditelje djece osmih razreda osnovnih škola.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj i tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać podsjetili su da su provodili promociju obrtničkih zanimanja po osnovnim školama prije pandemije koronavirusa te se stavili na raspolaganje za nastavak programa educiranja djece i njihovih roditelja o prednostima upisa obrtničkih zanimanja.

Predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec, kao predstavnik gospodarstva i to konkretno sektora građevine, gdje najviše nedostaje radnika, naglasio je kako gospodarstvenici nisu zadovoljni s trenutnim školskim sustavom jer kronično nedostaje radnika zbog čega su poslodavci prisiljeni uvoziti radnu snagu. Zaključno je naglasio kako je potrebno povezati školstvo, tržište rada i gospodarstvo kako bi se djeca upisivala u ona zanimanja za koja postoje konkretne potrebe na tržištu rada.

Vezano

Komentari su zatvoreni.