Održan susret Savjeta mladih Križevaca, Opatije i Rijeke

foto: Grad Rijeka

Krajem prošlog tjedna u Rijeci i Opatiji održan je dvodnevni susret Savjeta mladih triju gradova- Križevci, Opatija i Rijeka. Ideja za organizaciju ovog susreta nastala je na nedavno održanoj Nacionalnoj konferenciji Savjeta mladih, a s ciljem povezivanja gradova razmjenom iskustava i znanja u područjima od važnosti za mlade. Susret je započeo u petak, 26. studenog 2021. godine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke gdje je okupljene pozdravila Sandra Sušanj, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke te pritom izrazila zadovoljstvo što će se povezivanjem ova tri grada i razmjenom iskustava doprinijeti razvitku politika za mlade.

Dobrodošlicu u Grad Rijeku zaželio je i predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke, Biagio Mazzone istaknuvši dobru suradnju sa Županijskim Savjetom mladih Primorsko-goranske županije. U radnom dijelu susreta, Lana Golub, viša savjetnica – koordinatorica za programe, prezentirala je riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja koji Grad Rijeka uspješno provodi već 5 godina u riječkim osnovnim školama s ciljem promicanja nenasilja, tolerancije i solidarnosti te razvitka ljudskih vrijednosti kod učenika, koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu. Imajući u vidu važnost tih tema, Grad Rijeka besplatno ustupa sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Budući da su gradovi Opatija i Rijeka nositelji certifikata Grad za mlade za razdoblje od 2021. do 2024. godine, svoja iskustva u postupku pripreme i prijave projektnog obrasca na poziv za dodjelu certifikata Grad za mlade prezentirale su Ines Jerkić, viša stručna suradnica za odgoj i obrazovanje u Gradu Opatiji i Lucija Kero, savjetnica za EU projekte i mlade u Gradu Rijeci.

Certifikat Grad za mlade namijenjen je hrvatskim gradovima, a cilj mu je vrednovanje lokalnih politika usmjerenih mladima, a provoditelj i koordinator sustava certificiranja je Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.
Postupak certificiranja provodio se kroz evaluaciju standarda kvaliteta lokalnih politika za mlade kroz osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Zaključno su predstavnici Savjeta mladih Primorsko- goranske županije, Robert Matić i Kristian Tončić te savjetnik za društveno poduzetništvo i mlade iz Primorsko-goranske županije Daniel Trošić prezentirali postupak pripreme strateškog dokumenta nacrta prijedloga Programa za mlade Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Za kraj radnog dijela, Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca rekao je kako mu je izuzetno drago zbog ovog susreta gdje je imao priliku čuti o iskustvima ova dva grada vezanih uz rad s djecom i mladima. Uz pročelnika, susretu su ispred Grada Križevaca prisustvovali Marko Martinčević, član Savjeta mladih te službenici Upravnog odjela za pravne i opće poslove Dragutin Andrić i Sanja Čavić.

Drugog dana, u subotu, sudionici ovog susreta posjetili su Centar za inovacije u turizmu HUBBAZIA u Opatiji gdje su imali prilike čuti o radu ovog Centra koji je jedan od rijetkih u svijetu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.