(FOTO) Akcijom sadnje Magdin vrt obogaćen za 170 novih stabala, voćki i grmlja

U subotu 20.11. na križevačkom gradskom vrtu “Magdin vrt” na inicijativu vrtlara organizirana je sadnja vjetrozida i voćnjaka. Na sadnju se odazvalo tridesetak osoba, što korisnika gradskog vrta što ostalih ljubitelja prirode i vrtlarenja te petnaestak djece Odreda Izviđača “Kalnik”. Sadnji su se priduržili i prijatelji iz Križevcima dobro znane ekipe “Čisteći Medvjedići”.

Popraćeno glazbom iz solarnog panela koji je za tu prigodu dopremio KLIK, križevački laboratorij inovacija za klimu te predivnim jesenskim danom održana je i kratka prezentacija sadnje voćaka golog korjena pod vodstvom Marije Vragović iz Komunalnog poduzeća Križevci. Svrha prezentacije bila je edukacija zainteresiranih građana kako bi ih se potaklo na sadnju u vlastitim vrtovima te kako bi sadnja voćnih sadnica u gradskom vrtu bila što korektnije provedena. Inače, jedna od osnovnih funkcija gradskog vrta je i ona edukativna jer će on predstavljati svojevrstan poligon za neformalnu edukaciju, prezentaciju i probe novih modela vrtlarenja za građane i djecu grada Križevaca.

Za okrijepu najmlađih pobrinuo se Calypso Križevci osiguravši topli čaj s medom i limunom, a hranu za sve “težake” pripremio je Mišel Doskoćil: klasični mesni grah, ali i vege varijantu graha. Akcijom sadnje posađeno je ukupno 105 sadnica stabala i grmlja, 41 sadnica bobićastog voća te 24 sadnice voćaka. Cilj sadnje bilo je napraviti vjetrozid oko gredica da se zaštite kako od vjetra tako i od zagađenja i opskrba korisnika vrta voćemi iz poznatog, organskog uzgoja.

Sadni materijal za vjetrozid sačinjavaju biljne vrste našeg podneblja i njihova je svrha održavati bioraznolikost vrta i urbanog područja grada podržavajući život korisnim insektima te gniježđenje i obitavanje ptica pjevica koje su sve ugroženije u urbanim sredinama. Vrtlari “Magdinog vrta” zahvaljuju se svim donatorima i sponzorima koji su podržali njihovo nastojanje stvaranja što prirodnije vrtne oaze i mini edukacijskog centra, prvenstveno Gradu Križevcima i Komunalnom poduzeću na financijskoj, logističkog i stručnoj pomoći, a najviše dogradnačelniku g. Danijelu Šašku, gđi. Jeleni Jakari i gđi, Mariji Vragović.

“Zahvaljujemo na donacijama poduzećima i obrtima: Poljocentar d.o.o., KTC d.d., AnArt Design, Interijer Matosović, Calypso Križevci te KLIK, Križevački laboratorij inovacija za klimu. Veliko hvala i srodim udrugama na pomoć u sadnji i u sadnom materijalu: Udruzi “Zeleno prigorje” Križevci, Udruzi “Alumni VGUK” i Udruzi “Zasadi stablo ne budi panj” Varaždin koja je inače pokretač nacionalne akcije sadnje drveća koja traje cijeli ovaj mjesec. Hvala i privatnim donatorima logističkoj, financijskoj podršci te onoj u sadnom materijalu: Krunoslavu Đurecu, Peteru i Dijani Fabjan, Bojani Đilas, Jasenki Kokor, Bogdanu Šujici, Nini Vukonić, Ani Novosel, Lei Kunić, Vesni Stošić, Biserki Frkač, Gordani Kajfeš Kulko, Tatjani Bašlin, Mišelu Doskočilu, Mariji Mihaljević Razum. Hvala im i u ime svih pčela, bumbara, ptica i nadolazećih generacija ili kako to Poljocentar d.o.o. Križevci poručuje: “Sadnjom drveća popravljamo kvalitetu života svih živih bia na zemlji!!”, izjavili su vrtlari Magdinog vrta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.