Aglomeracija Križevci – prvih sedam kuća spojeno na vodovod

Do sada je u sklopu radova na području aglomeracije Križevci na lokacijama u Ulici Ferde Kerna, na Kosovcu i u Lemešu izgrađeno 1900 metara vodovodnih cijevi i 350 metara odvodnje, a prošli tjedan su počeli i priključci pa je prvih sedam kuća u Lemešu spojeno na vodu i odvodnju, potvrdio je to na konferenciji za medije voditelj projekta Igor Šimunović iz Vodnih usluga.

Projektom punog naziva “Razvoj vodovodne infrastrukture aglomeracije Križevci” predviđena je izgradnja 9.5 km novih cjevovoda i rekonstrukcija skoro 20 km postojećih, izgradnja 66 km odvodnje, 759 priprema za kućne priključke na vodovod i 1547 priprema za priključke na kanalizaciju. Ukupna vrijednost projekta je više od 320 milijuna kuna, a ugovoreni su radovi u vrijednosti od 215 milijuna kuna s tvrtkama Radnik i Zagorje gradnja.

Zbog problema s nabavom materijala radovi ne idu očekivanim tempom“, rekao je predstavnik izvođača Mario Biljan iz Radnika i najavio da u studenom počinju iskapanja na novim lokacijama u Mladinama, na Potočecu i u Majurcu, dok početkom sljedeće godine na red dolazi Poljana i južni dio grada.

Partner na projektu su Hrvatske vode i zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić zadovoljan je dinamikom radova, ali je naglasio da rok ovog projekta kojeg sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, ne smije biti doveden u pitanje.

Situacija u Koprivnici i Križevcima nije idealna u usporedbi s onime na papiru, ali razlog su objektivni problemi, prvenstveno cijena materijala. Ne vidim problem, najveće jamstvo je upravo to što radove izvodi domaća tvrtka koja je partner Hrvatskih voda i ne mogu si dopustiti da završetak projekta dovedu u pitanje. Dolazi lošije vrijeme, ali vjerujem da će se sve nadoknaditi i raditi ako treba i dan i noć“, rekao je Vukmirić.

Svi radovi trebaju završiti do studenog 2023., a nositelj projekta su križevačke Vodne usluge. Direktorica Helena Kralj Brlek rekla je da se radi o velikom zahvatu na području Križevaca zahvaljujući kojem će 93 posto stanovnika dobiti priključak na vodu.

U ime Grada obratio se potpredsjednik Gradskog vijeća Mato Devčić koji je rekao da će ovaj projekt povećati kvalitetu života stanovnika Križevaca, dok je župan Darko Koren zaključio da se još nikad u tako kratkom razdoblju nisu realizirali tako važni infrastrukturni objekti koji će poboljšati standard u našoj županiji, ali i omogućiti gospodarski razvoj. Radove na terenu je obišao i križevački dogradonačelnik Danijel Šaško.

Ovaj projekt je prvenstveno briga za okoliš, a zatim infrastruktura za neke građane koji su obuhvaćeni u ovom projektu. Građanima je najzanimljivija nova izgradnja, posebice vodovoda jer mislim da dobar dio njih neće primijetiti važnost odvodnje, koliko same vodoopskrbe. To je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u gradu, cijelim obuhvatom i financijama. Imat ćemo jako puno radova na jako puno lokacija i molim građane za strpljenje“, poručio je Šaško.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.