Uspješni brat i sestra Klara i Bruno Katavić: Cilj nam je otići na Olimpijske igre u Tokio 2020.

TALENTIRANI KARATAŠI U početku roditelji nisu ništa razumjeli. Na jednom turniru, Klari je dosuđen poen, a tata je počeo raditi scenu i vikati na suca misleći da su dosudili u korist njezine protivnice, priča Bruno angedotu s prvih natjecanja.

Sestra i brat, Bruno i Klara Katavić, talentirani su sportaši i osvajači brojnih medalja koje su donijeli u svoje Križevce. Oboje treniraju karate kojeg su zavoljeli još kao klinci, a danas su reprezentativci Hrvatske i članovi Karate kluba KTC s velikim ambicijama za budućnost.

– Bavim se karateom od četvrte godine, tata me odveo trenirati zato što tete u sportskoj igraonici nisu mogle samnom na kraj. Klara mi se pridružila nakon godine dana i u vrlo kratkom vremenu postigla izvrsne rezultate – prepričava nam Bruno svoje sportske početke koji su krenuli iz dječjeg nestašluka.

U počecima su Bruno i Klara bili kataši, Klara je na svjetskom Shito Ryu karate do prvenstvu u Pekingu osvojila brončano odličje, a Bruno je osvojio peto mjesto. Nakon toga počinje suradnja s Tomislavom Dvorskim i s kata prelaze na borbe.

Klara nam priča kako joj trener govori da je kontrašica, a ona za sebe kaže da je u borbi smirena i ima kontrolu.

– Trener kaže da su neke od mojih odlika neprimjetno skraćivanje distance, dobar tajming, iztehnicirani udarci i da se ne bojim boriti – objašnjava Klara svoje adute.

Bruno iza sebe ima niz odličnih rezultata, u austrijskom Salzburgu osvojio je prvo mjesto na Svjetskom kupu U14, bio je prvi na Prvenstvu Hrvatske, a treće mjesto osvojio je u kategoriji kadeta na Svjetskim igrama mladih. Nastupio je na Europskom prvenstvu u Cipru, a stigao je i do četvrtfinala juniorskog Svjetskog prvenstva u indijskoj Jakarti.

Sestra Klara je čak dvaput osvojila treće mjesto na Seniorskom prvenstvu Hrvatske, treće mjesto na Shoto Kan otvorenom prvenstvu svijeta i peto mjesto na Svjetskom kupu koje se održao u Umagu. Bruno i Klara imaju kontinuitet nastupa i za reprezentativne selekcije Hrvatske.

– Ove sam godine ušao u uži izbor reprezentativaca koji su bili na popisu za Svjetsko seniorsko prvenstvo u Linzu, ali s obzirom da imam 18 godina, ne sumnjam da ću ubrzo nastupiti na tako velikom natjecanju. Kranji cilj mojoj sestri i meni su Olimpijske igre Tokyo 2020. – ističu Bruno ciljeve koje su si zadali.

Osim odličnih sportskih rezultata, puno vremena ulažu i u svoje obrazovanje. Bruno pohađa 4. razred križevačke gimnazije, a redovito ide na natjecanja iz kemije i biologije.

– Aktivan sam član dramske skupine, volontiram, sudjelujem u brojnim kvizovima znanja. Za sad se još nisam opredjelio za određeni fakultet jer ima više stvari koje me zanimaju, od društvenih grana pa sve do prirodoslovnih, a i u umjetničkim vodama dobro plivam – kroz smijeh nam priča talentirani Bruno.

Klara je odličan student druge godine psihologije na Hrvatskim studijima, a svoje obaveze na faksu u Zagrebu usklađuje s treninzima u Novom Marofu i Zagrebu, uz volontiranje koje prakticira još od srednje škole. Nije imala većih problema s ozljedama, ali nekoliko je puta imala i dozu nesreće.

– Bili smo na karate pripremama u Sloveniji koje su uključivale i rekreativno skijanje i naporne treninge, a ja sam odlučila zaigrati nogomet što je rezultiralo slomljenim prstom na nozi – objašnjava Klara neugodne trenutke iz svoje mladenačke karijere.

Bruno nam priča kako je jednom na turniru u Salzburgu u borbi protiv Danca nezgodno pao na ruku jer ga je protivnik još nezgodnije “počistio”.

– Brza i temeljita inspekcija našeg trenera bila je da sam u redu i da nastavim s borbom, nakon što sam jedva ustao, sudac je pozvao doktora i ispostavilo se da sam slomio ključnu kost, ali meni nije bilo ništa – prisjeća se on.

Klara i Bruno od prvog dana imaju podršku roditelja, voze ih na treninge i prate od početka karijere.

– U početku nisu ništa razumjeli. Na jednom turniru, Klari je dosuđen poen, a tata je počeo raditi scenu i vikati na suca misleći da su dosudili u korist njezine protivnice – priča Bruno angedotu s prvih natjecanja.

Pred Klarom i Brunom stoji još puno prepreka i izazova, no svjetla budućnost je zagarantirana, a odlazak na OI u Tokiju čini se kao dohvatljiv cilj.

Posljedično će profitirati i križevački sport koji je dosad iznjedrio tri olimpijca – košarkaša Marka Tomasa te atletičare Branka Zorka i Ninu Habuna. Bruno, Klara, Ida Šimunčić s kojom smo nedavno razgovarali – stiže nova ekipa, pobjednički naraštaj sportaša iz Križevaca koji su spremni za velike stvari.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.