(FOTO) KLIKni na održivo – festival koji se pokazao kao pun pogodak

U Križevcima se 25. i 26. rujna održao prvi festival na tematiku održivosti- ‘KLIKni na održivo’. Time je obilježen Europski tjedan održivog razvoja, ali cilj je da festival nastavi rasti idućih godina kroz inicijativu Križevci 2030. Inicijativa je to KLIK-a (Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu) kojom su okupljeni različite lokalni dionici stvarajući novi sadržaj u našem malom gradu, a posvećen je održivosti i stvaranju klimatski otporne zajednice. 

Komunalno poduzeće Križevci uključilo se u program festivala eko-edukativnim igrama na kojima je osim najmlađih sugrađana i članova izviđača sudjelovao i sam župan kojem se ekološka štafeta činila toliko cool da se maknuo sa subotnje špice i dotrčao u igru. 

Ivana Rukavina, poznata veganska kuharica, pokazala je Križevčanima kako pripremiti ukusne veganske obroke i zasititi se bez proizvoda životinjskog porijekla. “Nećemo mantrati koliko današnja industrija proizvodnje mesa doprinosi klimatskim promjenama, ali ćemo uvijek iskoristiti priliku da vam pokažemo koliko raznovrsni i ukusni mogu biti veganski obroci. Stoga, drugi puta nemojte propustiti neko naše događanje jer ćemo pripremati još poslastica za vaše nepce”, poručile su djevojke iz KLIK-a. Nakon veganskog obroka, posjetitelji su mogli uživati u odmoru na “Living streets” parkletu uz malo kreative u vidu crtanja, oslikavanja kućica za ptice, a na KLIK-ovu ste ploču mogli i napisati koju poruku kakav kvart želite. “Potrudit ćemo se da vam to ostvarimo”, obećali su ih KLIK-a. Pored toga, građani su mogli zaigrati i badminton. “Jeste li znali da je Beč već 99 svojih ulica trajno pretvorio u parklet oaze za ovakva druženja građana? Možemo li mi barem jednu u idućoj godini?”, pitaju se u KLIK-u.

Udruga ekonomije zajedništva organizirala je kviz  “Kakav je vaš stil života?“ koji se održao u KLIK-ovom novootvorenom Energetsko-klimatskom uredu, a tijekom kojeg su sudionici preispitali svoj način života, daju li dovoljno našoj zajednici te kako mali svakodnevni odabiri utječu na održivost cijele planete. Bilo je raznih rezultata, od onih koji su bili nešto manje održivi (ali su dobili razlog za razmišljanje i poticaj da biraju bolje) do onih kojima se može samo dići palac gore za održivost.

Ali što bi pravi festival održivosti bio bez promocije proizvoda koji doprinose da naš stil života bude održiviji!? Iz KLIK-a su na trg pozvali Sana Delikatese, BioCro, Be Pure, Škatuljica, Leonila.designe, Visoko gospodarsko učilište, Udrugu Maslačak, DOOR te Udrugu Hemperion. Puno zdrave hrane, ekološke kozmetike i poljoprivrede, rukotvorina vrijednih ruku KLIK-ovih suradnika, predstavljanje tema kao što je energetsko siromaštvo i savjeti o održivom življenju. “Ako ste uzeli naše informativne materijale o solarnim elektranama te o Ciljevima održivog razvoja, u mirnom kutku svog doma dobro ih proučite, a ono što vam nismo odgovorili u njima možete saznati u našem Energetsko-klimatskom uredu”, spremno poručuju.  

“Ono što nas najviše veseli, a što je i svrha KLIK-a, je činjenica da je ovaj festival povezao naše suradnike, stvorio neka nova partnerstva i prijateljstva. Ma što je ljepše od toga?”, zadovoljno su nam poručili iz KLIK-a.  

Drugi dan festivala Zaklada “Volim Križevce” je organizirala buvljak na kojem su se mogli kupiti različite knjige koje su Križevčani skinuli sa svojih polica i odlučili da trebaju preseliti na neke druge police. Bilo je tu i svakakvih sitnica poput ukrasa, dječjih igračaka, CD-ova, poneki kućanski uređaj i mnogo odjeće koju su građani donirali. Sva sredstva prikupljena buvljakom Zaklada će iskoristiti da “podeblja” budžet za stipendije studenata i učenika koje će dodijeliti i ove godine. Netko se riješio nepotrebnih stvari, netko tome dao novu svrhu, a svi zajedno omogućit će da netko treći ostvari san o svom školovanju. 

Pored toga, KLIK je okupio križevačke vlasnike električnih automobila, pa ste mogli sjesti u Tesla Model 3, Renault Kangoo, Renault Twingo, Renault Zoe, Volkswagen ID.4, BMW i3 i Hyundai Kona. Cilj toga nije bio da vlasnici promoviraju svoje električne aute, već da iz prve ruke pokažu koliko su zadovoljni i govore li vam u autosalonima istinu o njihovom dometu i održavanju. No najveći hit su na kraju bili električni bicikli Kalnik Fun, stoga, ako vas zanimaju rute električnim biciklima, svakako navratite u Energetsko-klimatski ured gdje ćete dobiti informacije o tome kako unajmiti Kalnik Fun bicikle.    

Izviđači iz Odreda izviđača „Kalnik“ Križevci sudjelovali su i u nedjelju na ‘Living streets’ radionici izrade Magdinog hotela za kukce i napravili hotelske sobe i igralište za lokalne insekte. Prije samog početka radionice poslušali su kratko predavanje Ivane Šatrak (stručne suradnice KLIK energetske zadruge i ambasadorice Ciljeva održivog razvoja Koprivničko-križevačke županije) o važnosti insekata, opasnostima pesticida i zašto treba brinuti o prirodi.

“Baš volimo kad nam se okupe naši vjerni malci iz izviđača i kad vidimo njihov entuzijazam za učenje i sudjelovanje u ovakvim aktivnostima jer – na mladima održivi svijet ostaje. Njihova voditeljica Maja ih uvijek potiče da budu održiviji i da brinu o našem gradu i na tome smo joj neizmjerno zahvalni”, zadovoljno su ovom suradnjom poručili iz KLIK-a.

Posjetitelji su ponovno mogli kupiti proizvode koje nam sa svjetskih i hrvatskih lokacija u Križevce donosi lokalna tvrtka Be Pure, a i saznati nešto novo o sad već poznatom projektu Zdravo Križevci. Tu je za građane bilo i Visoko gospodarsko učilište s kojim KLIK surađuje još od početka COVID-19 pandemije, kada su sve aktivnosti preselile u virtualni svijet koji se posebno dopao studentima Visokog gospodarskog učilišta. Kad smo već kod studenata… Jeste li znali da VGUK ima najbolje rangiranog studenta na diplomskom studiju zagrebačke Agronomije? Martin Topljak bio je prvi na listi upisa, a iznova oduševljava svojim radnim sposobnostima.

Festival je zaključen prikazivanjem dokumentarnog filma „Život na našem planetu“ poznatog voditelja Davida Attenborougha u Kinu Križevci. “Nadamo se da je sve koji su ga pogledali, a kino je bilo puno koliko to danas u pandemijsko vrijeme može biti, potaknuo na razmišljanje i da će njihov stil života postati barem malčice održiviji”, poručuju organizatori, a zatim su za kraj dodale:

“Našim aktivnostima želimo pokazati da inicijativa kreće od nas malih ljudi i da su suradnje moguće, samo nekad moraš imati ideju, malo razmisliti o njoj, nazvati pokoji broj i poslati koji mail. Zajedno možemo više i samo zajedno ćemo stvoriti klimatski otpornu zajednicu. KLIKamo?”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.