Križevčanin Štefan Đurković današnjim koncertom zatvara 11. Večeri udaraljkaša

11. Večeri udaraljkaša u Križevcima stigle su do posljednjeg festivalskog dana. Nakon jučerašnjeg sjajnog koncerta beogradskog dueta Srđan Palačković – Nevena Đorđević, kao i odlično posjećenog VUK afterpartyja, danas nas ponovno očekuje podnevna radionica te večernji koncert.

Radionicu naziva “Od klasike do jazza” održat će Borna Šercar. Na ovoj bubnjarskoj radionici polaznicima će biti prezentiran presjek različitih stilova u glazbi kroz vlastito iskustvo prikupljeno tokom školovanja i profesionalne karijere. Polaznici će se moći upoznati s različitim načinima vježbanja, korištenju metronoma, sviranja uz matricu, tehnikom na setu bubnjeva, ali i o pravilnom ugađanju i kvalitetnim zvuku seta bubnjeva, odabiru palica, činela i generalno samom slušanju glazbe. Na kraju radionice prezentirat će se zajedničko sviranje u duetu kroz improvizaciju.

Kao što smo spomenuli, voditelj radionice je Borna Šercar, bubnjar i udaraljkaš iz Zagreba. Diplomirao je u klasi prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i stekao zvanje diplomirani akademski muzičar i profesor udaraljki. Njegovu plodonosnu i raznovrsnu karijeru označilo je, između ostalog, i osam godina u Big Bandu HRT-a, pisanje glazbe za animirane filmove te suradnja s kazalištima (HNK, Mala scena). Honorarno djeluje u Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj filharmoniji, Vojnom simfonijskom puhačkom orkestru, Orkestru HNK i drugima.

Dobitnik je nagrade Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. godine. I također dobitnik nagrade Status za najboljeg jazz bubnjara 2014.g. Za diskografsku nagradu Porin nominiran je 2008. godine u nekoliko kategorija, od kojih valja istaknuti kategoriju za najbolju jazz kompoziciju.

Program ovogodišnjih Večeri udaraljkaša u Križevcima zaključit će koncert “Seorsum” domaćeg izvođača – Štefana Đurkovića. Mladi glazbenik, rođen 1996. godine, osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završava u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima kao udaraljkaš u klasi profesora Josipa Konfica, a Muzičku akademiju završava u lipnju 2021. godine u klasi profesora i dekana Igora Lešnika.

U svojoj glazbenoj karijeri sudjelovao je u nekoliko značajnih projekata i solističkih nastupa i koncerata. Na državnom natjecanju 2013. godine osvojio je prvu nagradu te iste godine i „Oskar znanja“. Sudjelovao je na svečanom koncertu povodom 70. godišnjice kontinuiranog rada Glazbene škole Alberta Štrige izvođenjem djela „Carmina Burana“ Carla Orffa pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića 20. studenoga 2015. godine u Križevcima. Solist je na nastupu u ciklusu koncerata pod nazivom „Virtuoso“ u koncertnoj dvorani Blagoja Berse 29. siječnja 2016. godine, te još jedan nastup na „Virtuosu“ zabilježuje 15. travnja 2021. godine.

U svojoj solističkoj karijeri nastupa na „Večerima udaraljkaša u Križevcima“ 2017. godine zajedno sa udaraljkaškim duetom „FLAM-A DUO“, a godinu kasnije ostvaruje suradnju s Orkestrom oružanih snaga Republike Hrvatske na svjetskom kongresu saksofonista. Solist je na „IPEW- u“ u Bjelovaru 2020. godine gdje je također sudjelovao na udaraljkaškim radionicama i seminarima poznatih svjetskih udaraljkaša poput Javiera Nandayape Valesco-a te Jeana Geoffroy-a. Dobitnik je prestižne Rektorove nagrade za posebna postignuća u promociji svog sveučilišta u projektu sa simfonijskim orkestrom Muzičke akademije izvođenjem skladbe Julesa Masseneta opere „ Pepeljuga“.

Organizatori Večeri udaraljkaša su Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i križevačka udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelj Grad Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.