Rat lajkovima: Kada društvene mreže postanu oružje knjiga je koju izdvajamo iz novih naslova u knjižnici

Stručno – znanstveni odjel

RAT LAJKOVA: KADA DRUŠTVENE MREŽE POSTANU ORUŽJE / P. [Peter] W. [Warren] Singer, Emerson T. Brooking; [prijevod Martina Peraić, Paula Jakus, Nika Perić]. – Zagreb: Fokus komunikacije, 2021.

Pretvarajući društvene mreže u vrstu oružja, internet mijenja rat i politiku, baš kao što rat i politika mijenjaju internet. Teroristi uživo prenose napade, „Twitter-ratovi“ donose stvarne žrtve, a viralno širenje dezinformacija mijenja ne samo rezultat borbi već i samu sudbinu država. 

P. W. Singer i Emerson Brooking bave se pitanjima koja se javljaju kad rat prijeđe na mrežu i zarati se internetski svijet. Istražujući najmračnije zakutke mreže, Rat lajkova ocrtava novu, radikalnu paradigmu za razumijevanje i obranu od neviđenih prijetnji našem umreženom svijetu. Proglašena najboljom knjigom godine na ljestvici časopisa Foreign Affairs.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=69753

Beletristika

KRALJEV GAMBIT = KING’S GAMBIT / Dalibor Jakus. – Zagreb: Znanje, 2021.

˝Kraljev gambit˝ Dalibora Jakusa nekonvencionalna je i originalna zbirka kratkih priča u kojima autor iznosi svoje impresije svijeta. Ova smjela kombinacija dnevničkih zapisa i eseja proizašlih iz njegova bloga nadopunjena je visoko estetiziranim fotografijama i ilustracijama, a svojom formom i melodičnošću podsjeća na poeziju u prozi. Autorov je jezik osoban, barokno raskošan i nimalo nalik onome klasičnih dnevničkih rukopisa. 

Umješno se poigrava globalnim trendovima samoaktualizacije, kreativnog i kolektivnog breakdowna te današnjom pozicijom pisca, inspirirajući se književnim autsajderima i boemskim pripadnicima beat-generacije.

https://znanje.hr/product/kraljev-gambit-kings-gambit/402161

Dječji odjel

PRINC BROJEVA / Kašmir Huseinović; Andrea Petrlik. – Zagreb: Kašmir promet, 2021. 

Miš Sivko, lik iz slikovnice BOJE i VELIKO MALO (Oblici) pojavljuje se u zabavno-edukativnim slikovnicama. Ovdje se pojavljuje kao miš matematičar, odnosno princ brojeva koji će djeci na zabavan način približiti brojeve i matematiku.

Djeca će naučiti parne i neparne projeve, redne brojeve, ponešto o životinjama, ponešto o bajkama i ponešto o pravom “princu brojeva”, njemačkom matematičaru i astronomu Gaussu koji je samo sa sedam godina rješio naizgled vrlo komplicirani zadatak.

https://kasmir-promet.hr/proizvod/princ-brojeva/

Knjiga za mlade

ČUDNO! / Krešimir Mišak. – 1. izd. – Zagreb: Media bar, 2021.

Dobro došli u čudni svijet!

„Danas smo navodno sve shvatili, svijet objasnili, izmjerili ga, prohodali ili preletjeli pa se čini da je malo mjesta ostalo za čudno. No to je samo varka. Mnoge čudne stvari pokazuju da svijet nije u potpunosti ono što mislimo da jest“, piše Krešimir Mišak u svojoj novoj knjizi Čudno!, u izdanju MBbooksa.

Krešimira Mišaka, popularnog hrvatskog novinara koji se bavi graničnim područjima ljudskog znanja, gotovo da i ne treba posebno predstavljati. Televizijska emisija Na rubu znanosti koju uređuje i vodi već je dvadeset godina jedna od najgledanijih na Hrvatskoj televiziji. No Mišak nije samo urednik i novinar, već je i rock-glazbenik i pisac znanstvene fantastike.

Njegova nova knjiga Čudno! (Na rubu znanosti za mlade) prva je od njegovih knjiga koja se obraća ponajprije mlađim čitateljima, radoznalim umovima, željnim uranjanja u misterije i zagonetke.

https://www.ljevak.hr/djeca-i-mladi/26405-cudno.html

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.