Spalato osvojio Križevce na spektakularnom Crosscity Bucketsu, gledatelje oduševio mural i utakmica legendi (FOTO)

Crosscity Buckets ponovno je pokazao zašto se s punim pravom može nazvati vjerojatno najjačim turnirom na sjeveru Lijepe naše. Iako je pandemija koronavirusa poremetila brojne planove i rasporede i u ovom sportu, koji od Tokija postaje olimpijski, u Križevcima su se ipak stvorili uvjeti za održavanje prvog službenog FIBA 3×3 turnir u uličnoj košarci u ovoj sezoni u Hrvatskoj. Pobjedu je odnijela ekipa Spalata, koja je sa 21:15 nadjačala Crne Guje u finalu, dok je treće mjesto pripalo splitskim Statistima. Ono što je najbitnije, brojni su gledatelji doživjeli dosad neviđeni hakl u gradu podno Kalnika, a o ovom se doista spektakularnom turniru već danima priča u košarkaškim, ali i sportskim krugovima.

Da su sve ekipe dugo čekale početak sezone, dovoljno govori činjenica da smo u Križevcima gledali reprezentacije Hrvatske te Bosne i Hercegovine, kao i još neke od najboljih hrvatskih ekipa. Nakon razigravanja po grupama, četvrtfinale nam je ponudilo nekoliko izuzetno jakih okršaja, a svakako se ističe pobjeda splitskog Spalata protiv Ecosromara iz Viteza, najbolje momčadi susjedne nam Bosne i Hercegovine, kao i ispadanje prošlogodišnjeg pobjednika, ekipe General Vasilij Mitu, koja je ispala od Statista (prva momčad Hrvatske).

U polufinalu smo vidjeli bitku za Split između Spalata i Statista, a ispostavilo se da je to bilo svojevrsno finale prije finala. U nevjerojatno izjednačenom dvoboju sjajnih rivala, Spalato je slavio s tijesnih 21:19 i ovjerio vizu za finale protiv zagrebačkih Crnih Guja. Ta je utakmica bila jednosmjerna ulica u koju je Spalato usmjerio sjajni Ivan Jukić, koji je s nekoliko trica odmah na početku postavio visokih 10:2. Tu je prednost Spalato bez većih problema sačuvao te s 21:14 osvojio Križevce. Već spomenuti Jukić ujedno je zaslužio i nagradu za MVP-a turnira, a treće je mjesto pripalo Statistima koji su u borbi za treće mjesto savladali Dubravu.

Gledatelji, koji su u velikom broju pohodili turnir, imali su prilike uživati i u utakmici križevačkih košarkaških legendi, predvođenih braćom Ivanom i Markom Tomasom. Pored njih, nastupili su još i Filip Kašik, Darko Celovec, Igor Kuzmić i Dejan Hrlec. Na koncu je s 12:10 slavila trojka koju je predvodio Marko, no svi su akteri ovog dvoboja pokazali kako unatoč veteranskoj dobi imaju još dosta trikova za pokazati.

Domaća je publika mogla uživati i u sjajnim partijama križevačkih košarkaša. Ivan Svoboda bio je najbolji pojedinac Generala Vasilij Mitu, momčad Prigorski-hr Praonica rublja je predvođenja sjajnim Bojanom Hrandekom i Dominikom Nervom za jednu loptu ostala uskraćena za polufinale, dok su mladići iz Basketoholicsa pokazali da križevačka košarka ima itekako svijetlu budućnost. Iz njihovih redova dolazi nam i Roko Bolčić, koji je proglašen za najboljeg mladog igrača turnira, dok se dodijelila i nagrada za najborbenijeg igrača turnira, a čiji je dobitnik Stipe Krstanović. Održano je i natjecanje u zakucavanjima, a pobjedu je odnio Patrik Jambrović, koji je dobio najviše glasova žirija u sastavu Marko Tomas, Bojan Hrandek i Ivan Šiprak.

Osim natjecateljskog dijela, turnir koji se održava pod sloganom „Ulica, to smo mi“ imao je i posebno značenje jer se u vrijeme igranja na zidu iza igrališta oslikavao mural u spomen na Kobea Bryanta.  Za njegovo izrađivanje zaslužni su akademski slikar Siniša Bovcon i Kruno Thorn koji su baš nedavno izradili i mural za poznatog hrvatskog reprezenativca Krunu Simona. Križevci su time postali prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio mural posvećen jednom od najboljih košarkaša svih vremena, a koji nas je tragično napustio početkom godine.

Sve rezultate možete pogledati na ovom linku, a u nastavku donosimo popis i fotografije svih ekipa.

Spalato, 1. mjesto (Ivan Jukić, Luka Petrašić, Stanko Kujundžić, Željko Jović)
Crne Guje, 2. mjesto (Hrvoje Puljko, Jure Gunjina, Stipe Krstanović)
Statisti, 3. mjesto (Duje Kaliterna, Luka Radoš, Ante Markoč, Ivan Rašetina)
Dubrava, 4. mjesto (Kristijan Čajo, Tomislav Bošnjak, Zvonimir Pašalić)
General Vasilij Mitu, četvrtfinale (Ivan Svoboda, Dario Papak, Filip Tomić, Nikola Baran)
Ecos Romari Vitez, četvrtfinale (Željko Palavra, Marijo Blaškan, Nedim Mustafica, Meris Bečirović)
Prigorski.hr Praonica rublja, četvrtfinale (Bojan Hrandek, Dominik Nervo, Ante Smolić, Tomislav Žulj)
Game Over, četvrtfinale (Jure Rezo, Antonio Mišić, Luka Babić, Philip Babić)
CB Planet Dijačić – projekt, ispali u grupi (Tomislav Maslić, Danijel Katavić, Patrik Jambrović, Stefan Zadravec)
CB Amigo, ispali u grupi (Jan Gatarić, Luka Žgela, Tadija Franjić, Ivan Dino Bežovan)
Basketoholics, ispali u grupi (Luka Biondić, Roko Bolčić, Florijan Šašek, Matija Kurpez)
3×3 Hendrix Pub (Josip Križanović, Nemanja Žigon, Mirko Vuletić, Valentin Bura)
Hakl na taksiju, ispali u grupi (Marko Ereš, Leonardo Mazić, Neven Smajlović)
Mamurna jutra, ispali u grupi (Nedo Marčinković, Jakša Jerčić, Ivo Antunović)
Knap, ispali u grupi (Karlo Pandur, Fran Jacović, Marinko Nakić, Roman Čimbur)
Vezano

Komentari su zatvoreni.