Iz novih naslova u Gradskoj knjižnici izdvajamo knjige o Bitcoin standardu i ljubavi u doba korone

Stručno – znanstveni odjel

BITCOIN STANDARD: DECENTRALIZIRANA ALTERNATIVA SREDIŠNJEM BANKARSTVU / Saifedean Ammous; [prevoditelj Ana Martinis]. – Zagreb: Mate, 2020.

U Bitcoin standardu ekonomist Saifedean Ammous vodi čitatelje kroz fascinantnu povijest tehnologija novca i istražuje što je tim tehnologijama dalo njihovu monetarnu ulogu, kako su je izgubile, što iz toga možemo naučiti o poželjnim značajkama novca i kako je Bitcoin dizajniran da bude bolji od tih tehnologija.

Ammous tumači ekonomske, društvene, kulturne i političke koristi čvrstog novca u odnosu na slabi novac kako bi omogućio informiranu raspravu o potencijalnoj ulozi koju bi Bitcoin mogao imati u digitalnoj ekonomiji budućnosti.

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/publicistika/ekonomija/bitcoin-standard

Beletristika

ZADNJA POSTAJA LJUBAV: ČETIRI ISTINITE PRIČE NASTALE U DOBA KORONE I JEDNA KOJA ĆE TO TEK POSTATI / Nikša Sviličić. – Zagreb: Funditus: Hanza media, 2021.

Pet nevjerojatnih priča o ljubavi u smrtonosnom zagrljaju pandemije, u vremenu kad maske skrivaju lica, ali razotkrivaju srca. U dobu koje nemilice melje živote i mijenja osobnosti, likovi u knjizi otpočinju svoj suludi ples vrlina i mana na skučenom prostoru dojučerašnjih opsesija i strasti. Pod reflektorskim snopom života vrijeme, smisao i strast pretvaraju se u svevremenu moćnu silu ljubavi.

Dok se u ljudima nastanjuju očaj, strah, prezir ili bunt, autor u maniri vještih kroničara života, turobnu svakodnevicu pretvara u izuzetno napeto štivo koje svojim finim tkanjem propituje Ljubav u doba korone. U vremenu kada je ljubav na rezervnom položaju, kada je nagrizaju nepovjerenje i stav da je čovjek čovjeku vuk, knjiga “Zadnja postaja ljubav” izvikuje ljubav i slavi je kao okosnicu i smisao života. …

… Nikša Sviličić u “Zadnjoj postaji ljubav” nudi savršen spoj suvremenog proznog teksta protkanog sa tankoćutnim nitima lirskih minijatura koje s iznimnim osjećajem za tekst i svog čitatelja sljubljuje s radnjom, kulminaciju osjećaja pretvarajući pritom u erupciju završnim, neočekivanim, snažnim obratom koji ostavlja bez riječi.

https://shop.skolskaknjiga.hr/zadnja-postaja-ljubav.html

Dječji odjel

ČAROBNJACI IZ DAVNINE: I DRUGI PUT MAGIJA / napisala i ilustrirala Cressida Cowell; s engleskog preveo Ozren Doležal. – Zagreb: Profil knjiga, 2021.

Na početku drugog nastavka izvanredne i nagrađivane serije Čarobnjaci iz davnine dječak Xar, sin kralja Čarobnjaka, zbog vještičje mrlje na ruci zatvoren je u najstrože čuvanom zatvoru Vrletklet iz kojeg pokušava pobjeći zajedno sa svojim prijateljima: vilodusima, gavranom koji govori i novim prijateljem – strašnim vukodlakom Samotnjakom. No, kao i obično, on odabire najluđi mogući put bijega – najprije će svratiti kod Vrhovnog Druuda. …

… Urnebesno smiješan i izuzetno napet ovo je vrhunski roman autorice koja se može smatrati klasikom dječje književnosti.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/default.php?smjestaj=do&nn_count=100

Knjiga za mlade

SAVRŠENO NESAVRŠENE PRIČE / [Leo Potion]; [Ana Strumpf] ; [prijevod Dina Morić Bošnjak]. – 1. izd. – Zagreb: Profil knjiga, 2021.

Upoznajte 28 poznatih i megauspješnih osoba – od pjevačice Lady Gage, glumca The Rocka, sportašice Serene Williams, pa do znanstvenice Marie Curie i skladatelja Ludwiga van Beethovena – i saznajte kako su se oni uhvatili ukoštac s problemima u svojim životima te se posvetili brizi za vlastito mentalno zdravlje. Neka vam njihovi životi budu pravo nadahnuće. Stoga, s kakvim god da se problemima suočavamo, uz ove savršeno nesavršene životne priče svi ćemo naučiti zašto je okej ne biti okej te kako si možemo pomoći.

Ovo je idealna knjiga za djecu i mlade koja otvara važnu temu o mentalnome zdravlju te potiče na razgovor i brigu o njemu. Uz lepršave ilustracije fantastične umjetnice Ane Strumpf koje krase fotografije poznatih osoba te tekst Lea Potiona, koji u modernom i svježem tonu pristupa mladim čitateljima, ova knjiga savršen je odabir za djecu i tinejdžere da ih ohrabri, nadahne, pruži utjehu te potakne da pomognu i imaju više razumijevanja prema drugima, ali i da sami potraže pomoć kada je to potrebno.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.