Gerontodomaćice pod križevačkim društvom Crvenog križa

KRIŽEVCI – Gerontodomaćice koje na križevačkom području u sklopu županijskog sustava skrbe o starijim osobama u njihovim domovima, na Gradskom vijeću htjele su doznati što ih očekuje najavljenim prelaskom te djelatnosti iz Kluba za starije osobe ‘Mariška’ u okrilje križevačkog Društva Crvenoga križa. Svoje dvojbe proslijedile su preko HDSS-ovog vijećnika Miroslava Muževića.
– Njih zanima da li postoji nekakvo jamstvo da će Crveni križ zadržati zaposlene osobe, da li će i dalje imati putne troškove ili na neki drugi način možda povećanje plaće, jer su sada na minimalcu, a koriste svoja osobna vozila za obilazak starijih i nemoćnih ljudi kojima je potrebna skrb i koje posjećuju u njihovim domovima, upitao je u ime gerontodomaćica Mužević.

Od Županije je zatraženo da skrb o starijima u njihovim kućama na području Križevaca i četiri susjedne općine prijeđe u nadležnost križevačkog Crvenog križa, potvrdio je gradonačelnik Branko Hrg. Kazao je da iako takva odluka još nije i formalno objavljena, ona je ugrađena u novi županijski proračun, a samim zaposlenicama ne bi trebala značiti preveliku promjenu.
– Gradsko društvo bi preuzelo gerontodomaćice koje su sada uključene u taj program sa svim pravima i obavezama koje su imale i do sada, samo budu malo više morale raditi. To je jedina novina u ovome svemu skupa, morat ćemo malo jače pokontrolirati taj dio, morat će se znati gdje se u kojem trenutku nalaze kojega dana, rekao je Hrg.

Promjenom poslodavca išlo bi se i na širenje kruga korisnika na isti način kao i u budućem županijskom Centru za pomoć i njegu, tako da se usluge gerontodomaćica ponude svima koji ih mogu platiti, a ne samo korisnicima iz kategorije socijalne pomoći, pa će i stoga biti više posla, zaključio je Hrg. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.