Večeras u Gradskoj knjižnici putopisno predavanje o nacionalnim parkovima SAD-a

Foto: golubs.info; fotoklub-cakovec.hr

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Udruga P.O.I.N.T. i Pinklecfest srdačno pozivaju na promociju knjige i putopisno predavanje Siniše Goluba o nacionalnim parkovima SAD-a, pod nazivom “Nagovor na odvažnost: obiteljski roadtrip po američkim nacionalnim parkovima”. Predavanje će se održati u utorak, 30. listopada 2018. u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice s početkom u 19 sati, a ulazak je slobodan.

“Nacionalni parkovi su najbolja američka ideja, a Divljina pak prostor nade kako sve što vrijedi na ovom planetu nije zauvijek izgubljeno. No, koliko dobro poznajemo izvorište te ideje koja je promijenila svijet nabolje? Jesmo li dovoljno smioni da se svojom Cestom uputimo u osobnu potragu za slikama iz djetinjstva? Usudite se, nagovaram vas na odvažnost! Kroz fotografski putopis upoznajte američke nacionalne parkove i u divljem pronađite dublji smisao, dodajte život svojim godinama na Zemlji.”

Siniša Golub (Čakovec, 1976.) je međimurski okolišni aktivist, publicist i pokretač brojnih projekata u zaštiti prirode i okoliša. Magistar primarnog obrazovanja (diplomirani učitelj) i magistar znanosti na području upravljanja zaštićenim područjima (Management of protected areas; Alpe-Adria University, Klagenfurt).

mockups-design.com

Osnivač je udruge ZEO Nobilis, urednik prve foto-monografije regije Međimurje u 21. stoljeću. Bavi se pisanjem i fotografijom, te redovno objavljuje stručne i popularne članke u hrvatskim časopisima. Pokretač časopisa NOBILIS, časopisa Međimurje: Sjever, te autor ili urednik nekoliko knjiga zavičajne tematike. Veliku količinu energije uložio je u lobiranje kad je rijeka Mura bila u procesu izglasavanja zaštite. Autor prve hrvatske knjige o rijeci Muri. Tijekom 2010. godine, zajedno s kolegama snimio je nekoliko dokumentarnih filmova o rijeci Muri i Dravi te o prirodnim vrednotama Međimurja.

Aldo Leopold, američki prirodoslovac i praktičar u zaštiti divljine, Golubov je najveći uzor. U gusto naseljenom Međimurju otkrio fenomen bokaža, koji prema svim teorijama razvoja tu više ne bi trebao biti nazočan u prostoru.

Za hrvatski časopis Meridijani piše serijal o američkim nacionalnim parkovima. Taj dio publicističkog rada vezan je uz istraživanje američkih parkova koje je počelo 2000. godine njegovim radom u Nacionalnom parku Denali, Aljaska, a nastavljeno kroz posjet ostalim parkovima kontinentalnog dijela SAD-a, njih tridesetak od ukupno 59 proglašenih.2018. napisao knjigu: Nagovor na odvažnost, obiteljski road trip po američkim nacionalnim parkovima.

Zaposlen kao stručni suradnik za zaštitu prirode (trenutno kao ravnatelj) u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije. Pokrenuo projekt uspostave “Centra za posjetitelje” zaštićene međimurske prirode u selu Križovec.

Vezano

Komentari su zatvoreni.