Danijel Šaško primljen u Akademiju za politički razvoj

Akademija za politički razvoj (APR) u Zagrebu završila je ovih dana selekcijski proces za ukupno 29 polaznika Godišnjeg programa APR-a u 2017. godini, među kojima je u 14. po redu generaciju primljen i Križevčanin Danijel Šaško. Svi polaznici su primljeni temeljem javnog natječaja na koji se prijavilo 128 kandidatkinja i kandidata, a prema kriterijima profesionalne uspješnosti, društvene angažiranosti, sektorske i vrijednosne raznolikosti, te spolne i regionalne zastupljenosti. Tridesetčetverogodišnji Šaško je privatni poduzetnik, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike s položenim stručnim ispitom u graditeljstvu i višegodišnjim iskustvom u projektiranju sustava tehničke i računalne sigurnosti.

Posljednjih pet godina Šaško je predsjednik Križevačke udruge biciklista (KUB), a bio je dugogodišnji član upravnog odbora udruge K.V.A.R.K. Posebno se ističe kao društveni inovator s neprofitnim projektima poput Biciklističkog registra (www.bicreg.info). Gotovo desetljeće i pol jedan je od sukreatora inovativnih rješenja za lokalnu zajednicu u područjima tehničke kulture kroz Zajednicu tehničke kulture Križevci, a prošle godine je dobitnik povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture za doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture. Dodatno je završio jednogodišnji studij pedagoško-psihološke i didaktičko-metodičke izobrazbe pa u ZTK Križevci vodi radionicu automatike za osnovnoškolce.

S obzirom na skorašnje lokalne izbore, koji bi se trebali održati u svibnju, treba istaknuti Šaškov angažman kao voditelja izbornog stožera Marija Rajna, nezavisnog kandidata za gradonačelnika Križevaca i također završenog APR-ovca. Kao najbliži Rajnov suradnik, Šaško posljednjih mjeseci koordinira radom stručnih skupina za izradu izbornog programa i priprema kampanju u okviru građanske inicijative Volim Križevce, koju je Rajn okupio sa željom za zajedničkim pronalaskom rješenja za boljitak i razvoj grada.

Već petu godinu Križevčani redovito u APR-u

Vrijedi podsjetiti da su Godišnji program APR-a do danas uspješno završili sljedeći Križevčani: stručnjak za razvoj projekata održivog razvoja i počasni član križevačke udruge P.O.I.N.T. doc.dr.sc. Robert Pašičko (2013.); mr.sc. Hrvoje Belani (2014.), stručnjak za e-zdravstvo i također P.O.I.N.T.-ovac; Tomislav Katanović (2015.), zamjenik gradonačelnika Križevaca i bivši predsjednik križevačkog HSS-a te Mario Rajn (2016.), izvršni direktor u Trgo-agenciji d.o.o. te P.O.I.N.T.-ov aktivist u područjima obrazovanja, novih tehnologija i kulture.

Studentski program APR-a, namijenjen političkom obrazovanju i povezivanju studenata i netom svršenih diplomanta, od Križevčana je završio Ivan Ledinski, diplomirani politolog i gradski vijećnik iz redova križevačkog SDP-a, a trenutno ga pohađaju Damjan Tkalec, student ekonomije i odnedavna predsjednik udruge P.O.I.N.T. i Eduard Petranović, student novinarstva i stipendist Hrvatskog društva novinara i publicista (HNiP) za mlade novinare. Godišnji program APR-a se ostvaruje uz podršku Vijeća Europe, a Akademija za politički razvoj je jedna od 21 članice Udruženja škola za političke studije Vijeća Europe.

APR-ovci utjecajni u političkom životu Hrvatske

Godišnji program APR-a je jednogodišnji obrazovni ciklus namijenjen liderima i profesionalcima mlađe generacije iz različitih sektora društva: političkih stranaka, poslovnog sektora, javne uprave, civilnog društva, akademske zajednice i medija. Sastoji se od četiri seminara: dva godišnja seminara, Godišnje konferencije koja okuplja sve alumnije programa i Svjetskog foruma za demokraciju Vijeća Europe koji okuplja polaznike iz preostalih škola ove organizacije te druge zainteresirane sudionike. Seminari se održavaju prema pravilima Chatham House što omogućuje otvorenu raspravu s predavačima i među polaznicima.

Temeljni cilj programa je demokratski razvoj i dijalog uspješnih i aktivnih mladih ljudi iz različitih područja društva. U proteklih 13 godina provedbe ovaj program je uspješno završilo 380 polaznica i polaznika koji danas zauzimaju istaknuta mjesta u politici, javnoj upravi, civilnom društvu, medijima, poslovnom sektoru i akademskoj zajednici. Svi oni su članovi APR-a, djeluju kroz mrežu alumnija i sudjeluju kao predavači i stručnjaci u programima i projektima APR-a. Članice i članovi APR-a dobrovoljnom uplatom članarina sufinanciraju i dio troškova Godišnjeg programa.

Godišnji seminari i konferencija su trodnevni događaji (petak – nedjelja) i održavaju se u različitim dijelovima Hrvatske. Program se sastoji od predavanja, panel diskusija i radionica. Teme seminara obrađuju stanje suvremene demokracije, društvene i ekonomske reforme, političku i izbornu participaciju, javno komuniciranje i medije, članstvo Hrvatske u Europskoj uniji itd. Posebna pažnja na seminarima bit će posvećena interakciji između polaznika kroz usmjeravane rasprave i praktične radionice.

Vezano

Komentari su zatvoreni.