SM iz Splita: 75. Mrdujska regata

falkusa.JPGU subotu 30. rujna 2006. na 75. po redu Mrdujskoj regati sudjelovalo je 317 domaćih i stranih brodica, među kojima i slavna Falkuša. Broj sudionika ove godine je rekordan, što potvrđuje ovo natjecanje brodova kao najmasovnije na našem moru. Start regate bio je ispred Sustipana.


luka.JPGRegatu organizira splitski jedriličarski klub Labud, i na njoj ne mogu sudjelovati olimpijske klase jedrilica, no zato se ondje sunčaju različite vrste drugih malih i velikih drvenih i karbonskih ljepotica. Ovdje iznad se vidi splitska luka s manevriranjem brodica, i lučica Labuda. Vjetar je povremeno bivao slab pa su jedrilice mirovale u Čiovskom kanalu.
regata_bonaca.JPG
Legendarnu svađu među Bračanima i Šoltanima kome pripada otočić Mrduja, u listopadu 1927. razriješili su jedriličari splitskog Labuda, učinivši je oazom sportskog prijateljstva svih koji vole more i brodove, koji vole otoke.
regata_gledatelji_01.JPG
Tada je sedam bijelih labudova prejedrilo 22 nautičke milje 1. Mrdujske regate, a pobjedu je odnjela glasovita jedrilica Magima, za čijim je kormilom stajao njezin vlasnik i dugogodišnji strastveni jedriličar konte Toni Pavlović.
regata_gledatelji_02.JPG
Mrdujska regata postaje folklornim nasljeđem ovog podneblja, u kojem druženje i opuštanje obilježava jedriličarski završetak sezone, nadvladavajući klasični natjecateljski rivalitet, te čineći ovu popularnu regatu najmasovniju u Hrvatskoj. Pobjednikov brod proglašava se najbržim brodom Dalmacije.
Posljednje dvije fotografije snimljene su sa Sustipanskog brijega gdje je nekadašnje vrlo staro groblje, točno iznad JK Labud. Brijeg je danas vidilica i šetnica, super uređena i otvorena od 6 do 23 sata.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.