Sinagoga konačno došla na red

Krizevacka_sinagoga_Dom_mladih_preuredjenje_1KRIŽEVCI – Vremenske prilike koje nimalo ne sliče drugoj polovici siječnja odgovaraju barem građevinarima, pa je u Križevcima s početkom tjedna otvoreno još jedno gradilište i počeo posao po čijem završetku će bivša sinagoga na Strossmayerovom trgu dobiti novi izgled i namjenu. Skupa obnova i prenamjena zgrade čija se starost približava 120-oj godini bit će plaćena eurima iz IPA projekta ‘Turizam bez granica’, koji križevačka gradska uprava provodi sa susjedima iz mađarskog Nagytada, a nakon završetka posla na središnjem će trgu stajati zgrada koja ga više neće nagrđivati, s nekoliko stotina itekako potrebnih kvadrata,

– Jedna zgrada koja će biti i arhitekturna ljepotica i ukras grada, ali i koja će omogućiti bolje funkcioniranje nekih službi za budući razvoj onog turističkog, gospodarskog dijela u Križevcima. To je projekt od nekih 4 milijuna i mislim sto i nešto tisuća kuna; očekujemo da ćemo dobiti taj turistički centar s tom dvoranom, s mogućnošću da ljudi se mogu vani informirati na displeju, da mogu vidjeti što se događa, da se može ispričati jedna turistička priča o gradu Križevcima, veli gradonačelnik Branko Hrg.

Krizevacka_sinagoga_Dom_mladih_preuredjenje_2Da je sve bilo prema planiranim rokovima, novi stanari zgrade, primjerice križevačka Turistička zajednica, kao i Zajednica sportskih udruga ili tehničke kulture već bi mogli razmišljati o preseljenju na tu adresu, međutim prvi natječaj za odabir izvođača radova propao je. Po pravilima Europske unije novi je natječaj kao i prvi morao biti otvoren novih 60 dana, pa je s rokovima za žalbe i ostalim procedurama stigao i siječanj. Srećom, provođenje projekta ‘Turizam bez granica’ traje 20 mjeseci. Ukupna mu je vrijednost 8,8 milijuna kuna, od tog proračuna gotovo 5,2 milijuna pripada Križevcima, a najveći dio novca omogućit će prenamjenu sinagoge, koja je u svojoj podužoj povijesti bila i sjedište gradske knjižnice, radio amatera, komornog teatra, ali i nekadašnjeg rukovodstva omladine, te jednog od prvih disco klubova u gradu.(RKC)

Krizevacka_sinagoga_Dom_mladih_preuredjenje_3

Vezano
3 komentara
  1. Aspro piše:

    Ajd,došla i nekadašnja Sinagoga na rad da se adaptira.Nadam se da će biti kvalitetno rađena a ne da otpadaju “krpe” fasada ili se koriste materijali žvz klase.
    Ovo o čemu ću pisati nema veze sa Sinagogom nego s industrijsko-poduzetničkoj zoni Gornji Čret.
    Danas sam malo prošao preko centralne ulice,buduće “Aleje križevačkih udarnika”.
    Imaš kaj vidjet….prije bih je nazvao alejom križevačkih je*ača.
    Prizor od kojeg svaki pravi hrvat-katolik povraća na metar!Ja zamalo!(bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost).
    Bačenih kondoma,najlonki,papirnatih maramica i sličnih nusprodukata seksa u autu na ljivadi….
    Ja ti kažem da bi bolje bilo napraviti tzv “jebodrom turističku zonu nego da se to iskorištava od strane kojekakve mlađarije a i starijih nakon tuluma u brojnim narodnjačkim klubovima u obližnjem gradu koji slavi jednog i jedinog,neponovljivog,većeg i najvećeg sveca u povijesti svetaca,gospodina i uvaženog druga-Svetoga Marka Križevčaninaaaaaa,jeeeeeeeeee!!!!
    Dajte se komunalni redari trznite i stavite dolje neku rampu ili naplatnu kućicu da se namaknu sredstva za uklanjanje biološki opasnog otpada.
    Di je

  2. Mustafa piše:

    a jel odabran izvođač radova, ili opet nije prošao Hrgov igrač pa ćemo ponovno?

  3. Kaja piše:

    Veselim se novom prostoru i novom izgledu sinagoge. Pa će nam i Centar i Trg, zasjati novim sjajem…..

Komentari su zatvoreni.