Mura spaja kulture i okoliš Hrvata i Mađara

Tridesetak studenata Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca sudjelovalo je u međunarodnom projektu prekogranične suradnje Čovjek-Mura-Priroda, u kojem su u osam mjeseci proučavali kulturne i prirodne osobitosti prostora kojima teče rijeka Mura. Nalazi projekta, koji je plod suradnje križevačkog s učilištem Georgikon iz mađarskog grada Keszthelyja i financiran europskim novcem u sklopu projekta Interreg IIIA, pokazali su sličnost okoliša te tradicionalnih običaja i načina upotrebe tla uz obje obale rijeke.

Na predstavljaju rezultata u petak na VGU voditelj projekta dr. Peter Szeglet te dr. Erno Kovacs i dr. Istvan Szabo uime mađarskih partnera govorili su o važnosti prekogranične suradnje za prirodni i gospodarski razvoj, naglasivši prirodnu povezanost pomurskih krajeva. Stručnjaci s VGU koji su sudjelovali u projektu, mr. Marijana Ivanek-Martinčić i mr. Zvjezdana Augustinović opisale su značaj projekta kroz stručne i slikovne radove studenata. U prilog svečanosti mr. Renata Husinec istaknula je kako će križevačko i mađarsko učilište kao najstarija takve vrste u svojim zemljama i dalje učvršćivati svoju suradnju.

Jedna od budućih prilika za to bit će ponovno u Križevcima, kada se za kraj mjeseca travnja, kako nas je obavijestila prof. Sandra Kantar, održava međunarodni stručno-znanstveni skup Razvoj, identitet i okoliš – međuregionalni aspekti, na kojem će biti riječi i o vrednovanju odnosa čovjeka i okoliša u pograničnim regijama.

Predstavljanje projekta u petak imalo je slatko finale u mogućnosti kušanja autohtonih međimurskih pomurskih specijaliteta, koje su pripremili sami studenti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.