Sve manji interes za studije na VGU – Grad im osniva zakladu

Nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća, Križevci imaju još jednu zakladu za stipendiranje studenata i to isključivo polaznika Visokog gospodarskog učilišta Križevci. Odlučili su to vijećnici jednoglasno podržavši prijedlog osnivanja Zaklade koja će financijski pomagati studente s prebivalištem na potresom pogođenim područjima Petrinje, Gline, Siska i okolnih gradova i mjesta. Studenti će trebati dokazati da su stradali, odnosno da su im domovi oštećeni u potresu označeni kategorijom N1, N2–Neuporabljivo, navodi se u Odluci o osnivanju.

Za privremenog upravitelja Zaklade, do imenovanja novog, izabran je gradonačelnik Mario Rajn, a Grad će na ime donacije redovito godišnje izdvajati 5 tisuća kuna. Novac mogu donirati i fizičke i pravne osobe kao članovi podupiratelji koji će se obvezati da godišnje Zakladi uplaćuju 500, odnosno 1000 kuna. Osim toga, Zaklada može sredstva prikupljati i organizacijom dobrotvornih priredbi, prigodnih lutrija i sličnim aktivnostima.

Međutim, niti jednog vijećnika nije zanimalo zašto Grad osniva zakladu, a ne recimo Visoko gospodarsko učilište i zašto se Grad nije uključio samo kao donator pa time pomogao budućim studentima s Banije koje ionako ni na koji način ne može privući i obvezati da ostanu raditi u Križevcima. Kao razlog, odnosno svrha osnivanja, navodi se stipendiranje budućih studenata VGUK, koje bi na taj način trebalo privući jer interes za studij poljoprivrede u Križevcima već godinama opada. Ove godine je, primjerice, natječaj raspisan za 120 redovitih i 60 izvanrednih studenata, a na ljetnom upisnom roku prijavila su se 24 kandidata za redoviti i samo 9 za izvanredni studij i nekima od njih to nije prvi izbor. Za očekivati je da će se s donacijama uključiti i tvrtke koje zapošljavaju kadar kakav se školuje na Visokom gospodarskom učilištu Križevci i to prvenstveno poljoprivredni proizvođači i proizvođači hrane.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.