IN MEMORIAM: Ivan Nemet (1932.-2018.)

Foto: Sergej Novosel Vučković

U petak, 12. siječnja u Križevcima je, u 86. godini, preminuo Ivan (Ivica) Nemet, slikar, likovni pedagog, umjetnik. Nemet je jedan od osnivača i predsjednika Križevačkog likovnog kruga, bio je aktivni sudionik humanitarnih akcija, aukcija i likovnih kolonija, izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj te inozemstvu – od Mađarske, Italije, Rusije pa sve do Kanade, a u rodnom Pakracu je izabran za počasnog člana Kulturno-prosvjetnog društva “Sloga” iz Pakraca. Posljednju samostalnu izložbu u Križevcima imao je 2009. godine, povodom Dana Grada, kada je i primio nagradu za životno djelo Grada Križevaca.

– Imao sam čast osobno poznavati ga i mislim da slobodno mogu reći da je bio jedan od najboljih i najjednostavnijih ljudi koje sam uopće poznavao. Iznad svega je volio crtati i slikati, s dvije ruke paralelno i istovremeno; crtom, potezom ili svojim čuvenim točkicama… Otišao je tiho i neprimjetno, kao što je i živio, a na njega će me podsjećati “Kalnička klet”, na zidu u dnevnoj sobi – skromna, povučena, ali topla – kakav je i on sam bio, naveo je u kratkom, osobnom obraćanju Križevčanin, dr.sc. Armano Srbljinović.

Ivan Nemet rođen je 1932. u Pakracu, gdje završava pučku školu i nižu gimnaziju. Završio je Višu pedagošku školu, smjer likovni odgoj u Zagrebu i Pedagoški fakultet, smjer likovna kultura u Rijeci. Od 1963. do umirovljenja radio je kao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u Križevcima, gdje je likovnoj kulturi i umjetnosti podučavao naraštaje mnogih Križevčanki i Križevčana.
Bio je vrhunski crtač istodobno s objema rukama, gradio je crteže poentilističkom manirom mnoštvom točkica.
Aktivno se bavio likovnim stvaralaštvom te sudjelovao na mnogim izložbama, kako samostalnim, tako i zajedničkim. Bio je sudionikom mnogih likovnih kolonija i humanitarnih akcija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izdao je nekoliko grafičkih mapa (Krvavi sabor križevački, Križevački nokturno, Priče o konjima, Susreti i sjećanja, Plastični ukrasi križevačkih pročelja). Crteži su mu uvršteni u više listova i časopisa (Nedjeljni vjesnik, Večernji list, Karlovački tjednik, Brazda, Osvit, Vino itd.), ilustrirao je više knjiga proze i poezije, kao i časopise i kataloge.

Za svoja je ostvarenja primio mnoštvo priznanja, od kojih su najznačajnija Plaketa Saveza sindikata Hrvatske, Plaketa grada Pazina, Srebrna plaketa grada Križevaca, Medalja grada Bjelovara, Nagrada Kulturno-prosvjetne zajednice Prištine, Zlatni kist ’83., Godišnja republička nagrada „Ivan Filipović”, Medalju Hrvatskog rodoljuba.

Posljednji ispraćaj profesora Nemeta bit će u ponedjeljak, 15. siječnja u 13 sati na Gradskom groblju u Križevcima.

Vezano
3 komentara
  1. Zoran K. piše:

    Iskrena sućut obitelji…bio je divan čovjek…zbogom dobri moj profesore!
    Zoran Keča

  2. Lovre piše:

    Moje iskreno saucesce njegovoj supruzi .U vrlo lijepom sijecanju mi je ostao kao jednostavna i ponizna osoba tihe naravi. Lovre njegov bivsi susjed Pokoj mu vjecni

  3. Koraljka Tretinjak piše:

    Divan covjek, predivan profesor

Komentari su zatvoreni.