IN MEMORIAM: Ivan Nemet (1932.-2018.)

Foto: Sergej Novosel Vučković

U petak, 12. siječnja u Križevcima je, u 86. godini, preminuo Ivan (Ivica) Nemet, slikar, likovni pedagog, umjetnik. Nemet je jedan od osnivača i predsjednika Križevačkog likovnog kruga, bio je aktivni sudionik humanitarnih akcija, aukcija i likovnih kolonija, izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj te inozemstvu – od Mađarske, Italije, Rusije pa sve do Kanade, a u rodnom Pakracu je izabran za počasnog člana Kulturno-prosvjetnog društva “Sloga” iz Pakraca. Posljednju samostalnu izložbu u Križevcima imao je 2009. godine, povodom Dana Grada, kada je i primio nagradu za životno djelo Grada Križevaca.

– Imao sam čast osobno poznavati ga i mislim da slobodno mogu reći da je bio jedan od najboljih i najjednostavnijih ljudi koje sam uopće poznavao. Iznad svega je volio crtati i slikati, s dvije ruke paralelno i istovremeno; crtom, potezom ili svojim čuvenim točkicama… Otišao je tiho i neprimjetno, kao što je i živio, a na njega će me podsjećati “Kalnička klet”, na zidu u dnevnoj sobi – skromna, povučena, ali topla – kakav je i on sam bio, naveo je u kratkom, osobnom obraćanju Križevčanin, dr.sc. Armano Srbljinović.

Ivan Nemet rođen je 1932. u Pakracu, gdje završava pučku školu i nižu gimnaziju. Završio je Višu pedagošku školu, smjer likovni odgoj u Zagrebu i Pedagoški fakultet, smjer likovna kultura u Rijeci. Od 1963. do umirovljenja radio je kao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u Križevcima, gdje je likovnoj kulturi i umjetnosti podučavao naraštaje mnogih Križevčanki i Križevčana.
Bio je vrhunski crtač istodobno s objema rukama, gradio je crteže poentilističkom manirom mnoštvom točkica.
Aktivno se bavio likovnim stvaralaštvom te sudjelovao na mnogim izložbama, kako samostalnim, tako i zajedničkim. Bio je sudionikom mnogih likovnih kolonija i humanitarnih akcija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izdao je nekoliko grafičkih mapa (Krvavi sabor križevački, Križevački nokturno, Priče o konjima, Susreti i sjećanja, Plastični ukrasi križevačkih pročelja). Crteži su mu uvršteni u više listova i časopisa (Nedjeljni vjesnik, Večernji list, Karlovački tjednik, Brazda, Osvit, Vino itd.), ilustrirao je više knjiga proze i poezije, kao i časopise i kataloge.

Za svoja je ostvarenja primio mnoštvo priznanja, od kojih su najznačajnija Plaketa Saveza sindikata Hrvatske, Plaketa grada Pazina, Srebrna plaketa grada Križevaca, Medalja grada Bjelovara, Nagrada Kulturno-prosvjetne zajednice Prištine, Zlatni kist ’83., Godišnja republička nagrada „Ivan Filipović”, Medalju Hrvatskog rodoljuba.

Posljednji ispraćaj profesora Nemeta bit će u ponedjeljak, 15. siječnja u 13 sati na Gradskom groblju u Križevcima.

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
Zoran K.
Zoran K.

Iskrena sućut obitelji…bio je divan čovjek…zbogom dobri moj profesore!
Zoran Keča

Lovre
Lovre

Moje iskreno saucesce njegovoj supruzi .U vrlo lijepom sijecanju mi je ostao kao jednostavna i ponizna osoba tihe naravi. Lovre njegov bivsi susjed Pokoj mu vjecni

Koraljka Tretinjak
Koraljka Tretinjak

Divan covjek, predivan profesor