(FOTO) Kvart ‘Autobusni’uživao u Living Streets aktivnostima

Ove subote, 19.6., održano je otvorenje Living Streets projektnih aktivnosti u kvartu Autobusni kojeg čini ulica Petra Zrinskog i veći dio ulice Matije Gupca. Radne akcije u ovom kvartu održat će se 3.7.

Stanarima je dostavljen betonski roštilj, trampolin, suncobran, klupe i drveni stol kojeg će urediti na radnim akcijama. Glazbeni ugođaj je ponovno donijela solarna energija, odnosno KLIKov solar koji je osigurao struju za poznatu DJ stanicu. Stanari su uz roštilj, piće i glazbu imali malu radnu akciju tijekom koje su sami postavili novi trampolin koji su zatim isprobali i dobro se zabavili. Dodatno veselje donijele su igre “školice” na nogostupu, crtanje kredama i igranje igre “križić-kružić”. 

U aktivnostima i druženju sudjelovale su sve generacije, a najmlađi među njima bio je tromjesečni Fran kojem je ovo bilo prvo kvartovsko druženje te su za njega bile pripremljene šuškalice od boce i riže te slikovnica o Gradu Križevcima. Nakon ručka razgovaralo se o energiji, uključivanju građana i važnosti povezivanja stanara, sadnji drveća, obnovi starih klupa te dogovor oko potrebnog materijala i alata za provedbu radne akcije. Usprkos vrućini, druženje je potrajalo uz pripremljen ručak, piće i brojne zanimljive igre za sve generacije. Sljedeći kvart u kojem će se održati otvorenje je kvart Radić i to 10.7., a do tada će se održati radne akcije u prva dva kvarta, Domu zdravlja i Autobusnom.

Grad Križevci je prošle godine, uz Poreč, odabran na Javnom pozivu udruge Terra HUB za provedbu eksperimenta živih ulica u sklopu projekta EUKI Living Streets, vrijednog 20 tisuća eura, kojeg financira Europska inicijativa za klimu (eng. European Climate Initiative) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost. Projekt provodi europsko udruženje energetskih gradova – Energy cities u partnerstvu s organizacijama Terra HUB iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

Cilj provedbe projekta Living Streets u Križevcima je eksperimentirati s intervencijama u javnom prostoru kako bi privremeno stambene blokove transformirali u održivo mjesto po mjeri građana, su-kreirati s građanima intervencije u javnom prostoru i organizaciju događanja, olakšati lokalne inicijative odozdo prema gore na području urbanog planiranja, uključujući održivu mobilnost, te suradnjom s građanima donositi bolje gradske politike u urbanom planiranju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.