Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

IZVAN REDA: JOS 12 PRAVILA ZA ŽIVOT / Jordan B. Peterson; [prijevod Valentino Findrik]. – Split: Verbum, 2021.

Klinički psiholog i proslavljeni profesor s Harvarda i Sveučilišta u Torontu dr. Jordan B. Peterson svojom knjigom ˝12 pravila za život˝ milijunima je čitatelja pomogao da kaos u svojem životu dovedu u red. U ovom odvažnom nastavku koji izlazi pod naslovom ˝Izvan reda˝ Peterson donosi još dvanaest životno važnih načela koja će nam pomoći izdržati iscrpljujući teret što neizbježno prati svaku našu želju da svijet dovedemo u red.

U vremenu kada se čovjekova volja sve više nameće u svakom području života – od društvenih struktura do naših emocionalnih stanja – Peterson upozorava na opasnost koja leži u pretjeranoj sigurnosti. Osim toga, razlaže strategije koje pomažu nadići one kulturne, znanstvene i psihološke sile koje nas guraju prema tiraniji te nas uči kako se umjesto toga možemo pouzdati u svoj instinkt za pronalaženje smisla i svrhe, čak i onda – i posebno onda – kada smo bespomoćni.

Previše kaosa vodi u nestabilnost i tjeskobu, ali previše reda može nas skameniti i učiniti nas pokornima i podloženima.

Knjiga ˝Izvan reda˝ poziva nas da uspostavimo ravnotežu između kaosa i reda, ta dva temeljna načela stvarnosti, te nas vodi uskim i tijesnim putem koji ih razdvaja.

https://shop.skolskaknjiga.hr/izvan-reda-jos-12-pravila-za-zivot.html

BELETRISTIKA

KNJIGA DOJMOVA / Sarah Blake; s engleskoga prevela Sanja Ščibajlo. – Zagreb: 24sata, 2020.

Izvrsno napisana, potresna obiteljska saga koja osvjetljava veliku podjelu, jaz što razdvaja bogate i siromašne, crnce i bijelce, protestante i Židove. Zahvaćajući tri generacije, “Knjiga dojmova” spretno ispituje život i nasljeđe jedne nezaboravne obitelji dok se kreće društvenim i političkim krugovima s otoka Crocketta nedaleko od obale Mainea.

Sarah Blake maestralno otkriva uspomene i pogreške koje svaka generacija čini u trenucima kad je potrebno suočiti se s prošlošću i njezinim posljedicama.

https://shop.skolskaknjiga.hr/knjiga-dojmova.html

DJEČJI ODJEL

KRILATA PRIČA / Stjepan Lice; ilustrirao Stjepan Lukić. – Zagreb: Alfa, 2020

Ovo je priča o Nataliji, posve osobitoj djevojčici – ili djevojci – koja se, ni kada je neprihvaćena, ne zatvara u sebe. Nju ni njezino zbunjujuće iskustvo ne obeshrabruje da, s povjerenjem u dobrotu, živi svoju obdarenost. Uz podršku naoko nevažnih ljudi otkriva da čovjek ljepotu života prepoznaje po onome čemu posvećuje pozornost svoga srca i što životu dodaje. Ova je prča možda san, ali postoje snovi koji imaju snage na dobar način promijeniti život.

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/djecji-romani/krilata-prica

KNJIGE ZA MLADE 

SUKLADNOST LJUBAVNIH TROKUTA / Milan Zagorac. – Rijeka: Studio TiM, 2020.

Noa (16 godina) živi s mamom i sestrom Martom (14 godina) u Prepuštevcu pored Varaždina u disfunkcionalnoj obitelji, budući da je tata prije dvije godine zasnovao novu.

Noa ide u školu koju ne podnosi. Okružen je ljudima koje ne podnosi. Iznimka su Iva, Nika i Tomi – njegovi prijatelji. Nou opterećuju uglavnom dvije stvari: škola i ljubavni problemi. Dobro, i društveni ugled koji se u potpunosti urušava kada je primoran provesti Novu godinu kod bake u Ivanovcima s tatom. Kako bi ublažio nepravdu i sramotu, Noa počinje planirati putovanje života jugom Europe. I kao da sve to nije dovoljno, njegov ljubavni život dodatno je zakomplicirala prijateljica Iva, koja je postala nešto više od prijateljice …

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-mlade/knjizevnost/sukladnost-ljubavnih-trokuta

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.