Kreće projekt kojim će se oživjeti pet gradskih ulica

U Gradskoj upravi održan je radni sastanak predstavnika Grada Križevaca i Križevačkog laboratorija inovacija za klimu oko provedbe novog projekta grada pod nazivom EUKI Living Streets odnosno „Žive ulice“.

Riječ je o projektu kojim će se u sljedećih šest mjeseci „oživjeti“ pet stambenih blokova u gradu i to u ulicama Frana Gundruma, Stjepana Radića, kralja Tomislava, Matije Gupca i Petra Zrinskog. U ovim kvartovima živi oko 2.000 građana koji nemaju svoja dvorišta u kojima bi provodili vrijeme na otvorenom i u druženju pa će ovim projektom kvartovi u kojima žive postati dvorište i prostor za druženje, upoznavanju te razonodu svih stanovnika tih ulica.

Naime, Grad Križevci je prošle godine, uz Poreč, odabran na Javnom pozivu udruge Terra HUB za provedbu eksperimenta živih ulica u sklopu projekta EUKI Living Streets, vrijednog 20 tisuća eura, kojeg financira Europska inicijativa za klimu (eng. European Climate Initiative) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost. Projekt provodi europsko udruženje energetskih gradova – Energy cities u partnerstvu s organizacijama Terra HUB iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

Cilj provedbe projekta Living Streets u Križevcima je eksperimentirati s intervencijama u javnom prostoru kako bi privremeno stambene blokove transformirali u održivo mjesto po mjeri građana, su-kreirati s građanima intervencije u javnom prostoru i organizaciju događanja, olakšati lokalne inicijative odozdo prema gore na području urbanog planiranja, uključujući održivu mobilnost, te suradnjom s građanima donositi bolje gradske politike u urbanom planiranju.

Nakon početnog sastanka, slijedi sastanak s predstavnicima stanara s kojima će se razgovarati o potencijalima stambenih blokova, programima i mogućim akcijama.

Što je Living Streets? 2013. godine, stanovnici dviju ulica u Gentu (Belgija) odlučili su privremeno pretvoriti svoje ulice u prekrasno zeleno mjesto susreta svojih susjeda, ukloniti promet automobila na nekoliko mjeseci i pratiti što će se dogoditi. Tako je nastalo projekt Living Streets – „Žive ulice“. U međuvremenu, koncept Living Streets pokrenuo je maštu stotina građana i ostvario više od 50 Živih ulica u samom gradu Gentu te nadahnuo mnoge druge gradove da slijede njegov primjer. Među njima su se našli i Ivanić-Grad i Zadar.

Vezano

Komentari su zatvoreni.