Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1192

Otvorenje 1. Križevačkog jazz festivala 9. veljače (foto Dragutin Andrić, prenešeno s portala soundguardian.com)
Otvorenje 1. Križevačkog jazz festivala 9. veljače (foto Dragutin Andrić, prenešeno s portala soundguardian.com)

 

Na početku emisije slušamo posljednju trećinu predavanja koje su organizirali Forum žena SDP-a Križevci i Udruga antifašista Križevci u petak, 26. siječnja, a povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja. Tema je bila: Holokaust: nacističko oblikovanje “industrije smrti”, a predavanje je održao profesor sa Sveučilišta Sjever dr. sc. Željko Krušelj.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Djedov veliki bijeg Davida Walliamsa, knjiga za mlade Letači srebrnih krila Melite Rundek, na polici s beletristikom Izvlačenje trojke: Kula Tmine II Stephena Kinga, te na stručno-znanstvenom odjelu knjiga o Einsteinovom životu Davida Bodanisa.

Vijesti Krugova informiraju nas da će britanska kraljica pokazati koje crteže Leonarda da Vincija ima u svojoj kolekciji, da je znameniti talijanski Herbar star 300 godina na restauraciji u Zagrebu, pokušat ćemo saznati je li Banksy ulovljen kamerom, te što se zbiva s jednim Trumpovim portretom. Govorimo i o događajima na početku 1. Križevačkog jazz festivala te najavljujemo sljedeći koncert, a uskoro će se održati i nova Pub inkvizicija koja je “rasprodana” već prvog dana poziva.

Na današnji datum rođeni su Kim Novak, Ignjat Đurđević, Dživo Gundulić, Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet, Giovanni Piazzetta, Fjodor Ivanovič Šaljapin, Georges Simenon, Chuck Yeager, Тhomas Robert Malthus. William Shockley, Ivan Krilov i Liza Minnelli, smaknuta je Katarina Howard, osnovan je HNK Hajduk Split, slavi se Svjetski dan radija, Erich von Däniken osuđen je zbog prijevara, braća Lumière patentirali su ‘kinematograf’, prodana je prva barbika, otvorene su XV zimske olimpijske igre, Abraham Lincoln je proglašen predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Francuska je postala četvrta po redu nuklearna sila, prve žene na skijama prešle Antarktiku, ustanovljen je copyright… Umrli su Ruđer Bošković, Franjo Rački, Ivan Večenaj, Stjepan Mihaljinec, Benvenuto Cellini i Petar Lubarda.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim ranijim događajima na datum ove emisije, o aktualnim i skorašnjim događajima u astronomiji i astronautici te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Zanimljivosti pronalaze da su još živi unuci desetog američkog predsjednika, rođenog u davnom 18. stoljeću (!), a emisiju završavamo jednom arapskom poslovicom.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo Kinga Floyda, Petera Gabriela, Lizu Minnelli, Davida Bowieja, grupe Deep Steady, Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Monkees te glazbu Richarda Wagnera.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1192 emitira se u utorak, 13. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 17. veljače od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.