Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Župan Koren: Novinari i lopovi zloupotrebljavaju moju imovinsku karticu

Darko_KorenSukob interesa: Zar bih trebao još navesti da je moja ušteđevina u bifeu pod ‘Jegerom’ – kazao je koprivničko-križevački župan

Koprivničko-križevački župan Darko Koren jučer je ustvrdio da bi trebalo ograničiti raspolaganje podacima o imovini dužnosnika kako ih više ne bi mogli zloupotrebljavati novinari i lopovi.

‘Mogući problem’

Kako mediji “zloupotrebljavaju” podatke iz njegove imovinske kartice, nije objasnio. Za lopove jest.
– Moram dokazivati da sam pošten. Žena i ja moramo reći koliko imamo ušteđevine, još samo da kažemo da je u bifeu ispod Jagermeistera 80.000 kuna. Nije dobro da tim podacima može gospodariti bilo tko, upotrebu treba ograničiti – obratio se predstavnicima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je jučer organiziralo edukacijski okrugli stol za lokalne dužnosnike.

Koren je dometnuo da su imovinske kartice dužnosnika, koje svatko može naći na internetu, vrelo informacija za kriminalce.

Povjerenstvo je prihvatilo kako je to u vezi s lopovima doista jedan od mogućih nedostataka aktualnog zakona, ali su županu kazali da je, s druge strane, objava točnih podataka o imovini dužnosnika najbolja obrana od bilo kakvih manipulacija.

Šefica Povjerenstva Dalija Orešković pokušala je raščistiti i neke dvojbe na konkretnim slučajevima.

Vijećnička etika

Upitano za postupak koprivničkog vijećnika, zaposlenika Komunalca, koji je glasovao pri biranju nove uprave svog poduzeća, Povjerenstvo naglašava kako vijećnici nisu pod njhovom ingerencijom, ali je očito da je u tom slučaju na stvari sukob interesa te da bi se vijećnici, iz etičkih razloga, u takvim situacijama trebali suzdržati od glasovanja.

Na edukaciji o sukobu interesa – što je, kako ističu u Povjerenstvu, “predvorje korupcije” – nisu se pojavili križevački gradonačelnik Branko Hrg i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak, nego su poslali svoje zamjenike. Đurđevačkog gradonačelnika nije bilo jer ga taj grad i nema do nedjeljnih lokalnih izbora.(VL)

wpDiscuz