Župan Koren: Novinari i lopovi zloupotrebljavaju moju imovinsku karticu

Darko_KorenSukob interesa: Zar bih trebao još navesti da je moja ušteđevina u bifeu pod ‘Jegerom’ – kazao je koprivničko-križevački župan

Koprivničko-križevački župan Darko Koren jučer je ustvrdio da bi trebalo ograničiti raspolaganje podacima o imovini dužnosnika kako ih više ne bi mogli zloupotrebljavati novinari i lopovi.

‘Mogući problem’

Kako mediji “zloupotrebljavaju” podatke iz njegove imovinske kartice, nije objasnio. Za lopove jest.
– Moram dokazivati da sam pošten. Žena i ja moramo reći koliko imamo ušteđevine, još samo da kažemo da je u bifeu ispod Jagermeistera 80.000 kuna. Nije dobro da tim podacima može gospodariti bilo tko, upotrebu treba ograničiti – obratio se predstavnicima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je jučer organiziralo edukacijski okrugli stol za lokalne dužnosnike.

Koren je dometnuo da su imovinske kartice dužnosnika, koje svatko može naći na internetu, vrelo informacija za kriminalce.

Povjerenstvo je prihvatilo kako je to u vezi s lopovima doista jedan od mogućih nedostataka aktualnog zakona, ali su županu kazali da je, s druge strane, objava točnih podataka o imovini dužnosnika najbolja obrana od bilo kakvih manipulacija.

Šefica Povjerenstva Dalija Orešković pokušala je raščistiti i neke dvojbe na konkretnim slučajevima.

Vijećnička etika

Upitano za postupak koprivničkog vijećnika, zaposlenika Komunalca, koji je glasovao pri biranju nove uprave svog poduzeća, Povjerenstvo naglašava kako vijećnici nisu pod njhovom ingerencijom, ali je očito da je u tom slučaju na stvari sukob interesa te da bi se vijećnici, iz etičkih razloga, u takvim situacijama trebali suzdržati od glasovanja.

Na edukaciji o sukobu interesa – što je, kako ističu u Povjerenstvu, “predvorje korupcije” – nisu se pojavili križevački gradonačelnik Branko Hrg i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak, nego su poslali svoje zamjenike. Đurđevačkog gradonačelnika nije bilo jer ga taj grad i nema do nedjeljnih lokalnih izbora.(VL)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. Štef piše:

    Ivek M. to bi valjda trebalo aludirati na Ivana Majdaka a mislim da bu on osobno odal priznanje županu na ovom “velebnom uspjehu”, konačnom stvaranju “Raja na zemlji” u našoj županiji. PORA se hvali realizacijom projekata za koje dobije od ministarstava 90% sredstava, samo 10% osigurava županija a znamo da je to stranačka hss-ova uzdanica. Ova ocjena odnosi se na ono što je napisano i strategija županije je napisana super, fantastičan dokument je i strategija razvoja Križevaca koja je također super… no jedino što se od svega toga što piše u strategiji ostvaruje, je ulaganje love u hss marketing… sve ostalo je totalna nula, industrijske zone su nam pustoš, Piškornica nam je vriti, županija stagnira na svim poljima a mi se hvalimo … župane koliko penezi košta ovak lepi naslov vu novinama, ili ste i vi morti preko kakvog Odvjetničkog ureda jedan od dioničara… 🙂

  2. CrKveni Kmer piše:

    Ma kakvo povjerenstvo? Dalija Orešković? Čija je ta, tko joj je namjestio posao? To povjerenstvo je živa sprdačina, hrpa napuhanih i nesposobnih spodoba koji gaze isključivo po političkim mrtvacima, kad ih se odreknu stranke ili izgube izbore a time i političke pozicije, tada još poslije svega dolazi cipelarenje od strane Povjerenstva koje će ti nači sukob interesa makar u tome da su tvoja i moja baba na istom suncu grijale guzice. Ma to treba ukinuti i uštedjeti na njihovim debelim plaćama, a utvrđivanje sukoba interesa, odnosno naznaka kakvog kriminalnog ponašanja treba prebaciti u ingerenciju DORH-a i gotova priča. I tu je župan u pravu, ako netko smatra da ima nesklada između njegove imovine i primanja, lijepo podnese prijavu DORH uz pomoć policije ispita navode i pokreće ili ne pokreće postupak pred nadležnim sudom, a sud mora u roku od mjesec dana donijeti pravomoćnu presudu.

Komentari su zatvoreni.