Veterinarski zavod nakon 120 godina dobiva novu zgradu

Križevački Veterinarski zavod uskoro bi, nakon 120 godina, trebao dobiti novu i veću zgradu u prostoru pored Razvojnog centra i tehnološkog parka, potvrdio nam je predstojnik zavoda akademik Željko Cvetnić.

Od osnutka 1901. Veterinarski zavod Križevci smješten je u istom prostoru u Zakmardijevoj ulici, u zgradi koja im je nekad i pripadala, a zadnjih 50 godina je u vlasništvu grada. Ovo je jedina podružnica Hrvatskog veterinarskog instituta koja nema svoj vlastiti prostor i to je glavni razlog plana da se krene u projekt izgradnje zgrade novog Zavoda.

Prije same izgradnje treba imati gradilište, a nakon toga građevinsku dozvolu i na kraju sredstva za izgradnju nove zgrade. Svaka prognoza je nezahvalna, naš je interes što prije. Dakle nadamo se da je to kratkoročno za nekoliko godina“, otkrio nam je akademik Cvetnić.

Inače, križevački veterinarsko-bakteriološki laboratorij je najstarija takva ustanova na području jugoistočne Europe. Osnovan je samo 13 godina poslije Pasteurovog instituta u Parizu ili recimo čak 37 godine prije Veterinarskog fakulteta u Beogradu i 53 godine prije onog u Ljubljani. Danas je Veterinarski zavod u Križevcima podružnica Hrvatskog veterinarskog instituta koji, osim centrale u Zagrebu, ima i podružnice u Splitu, Rijeci, Vinkovcima te Centar za peradarstvo u Zagrebu.

 Zemljište za novu zgradu Veterinarskom zavodu će ustupiti grad, a vijećnici bi u četvrtak na 33. sjednici Gradskog vijeća trebali donijeti odluku o osnivanju prava građenja. Pravo građenja osniva se na 25 godina uz mjesečnu naknadu oko 1500 kuna. Nova zgrada znači novu dinamiku u razvoju i prosperitetu ustanove, moderniju tehniku, nove i kvalitetnije metode, ali i nova zapošljavanja.

Moći ćemo pružiti bolju uslugu našim klijentima, a isto tako ponuditi i bolje mogućnosti za istraživače i znanstvenike, mogućnost aplikacije na znanstvene i stručne projekte i dolazak mladog i obrazovanog kadra“, kaže predstojnik. Zavod inače ima 28 akreditiranih metoda u tri laboratorija, a uvjeti i oprema zadovoljavaju zahtjeve i norme Hrvatske akreditacijske agencije koja ih ocjenjuje svake godine. Trenutačno ovdje radi 25 osoba, čak šest doktora veterinarske medicine.

Kolege su izabrane i u znanstvena zvanja,  jedan je znanstveni savjetnik – trajno, dva su znanstvena suradnika, doktorand, magistar veterinarskih znanosti i viši stručni suradnik, dva inženjera kemije su na doktorskom studiju, a diplomirani sanitarni inženjer na stručnom studiju, uz znanstveno-stručni kadar u Zavodu radi i devet laboranata, jedan pomoćni laborant, četiri administrativna djelatnika i jedna spremačica“, objašnjava ravnatelj.

U novom prostoru svakako će biti novih projekata i novih zapošljavanja, pogotovo mladih i visokoobrazovanih kadrova, objašnjava akademik Cvetnić. I sada njegovi kolege iz zavoda sudjeluju na brojnim domaćim i međunarodnim projektima. Dakle stručna i znanstvena perspektiva postoji, a nove mogućnosti u novim uvjetima će biti i veće. Što se tiče zgrade, po idejnom projektu njena je površina oko 1000 m2, od toga je oko 850 m2  korisnog prostora. Dio opreme zavod već posjeduje, participirat će i na europske fondove ako se otvori mogućnost za financiranje izgradnje i opremanja, no ukupna vrijednost projekta još se ne spominje.

Moguće su nekakve građevinske prognoze koje su nezahvalne, ali svakako da su investicije višemilijunske“, rekao nam je predstojnik Veterinarskog zavoda Križevci Željko Cvetnić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.