Ottone Novosel-Franz dobio priznanje „Milan Grlović“ Hrvatskog novinarskog društva

Na Svjetski dan slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) večeras je u Novinarskom domu u Zagrebu svečano dodijelilo godišnje novinarske nagrade za radove objavljene u 2022. godini te Priznanja „Milan Grlović“ zaslužnim članovima HND-a. Priznanja „Milan Grlović“ za izniman doprinos radu HND-a dobili su novinari Luko Brajlo, Ottone Novosel-Franz i Giacomo Scotti te grafički dizajner Danijel Popović. Obrazloženja svih ovogodišnjih nagrada i priznanja dostupna su stranicama HND-a.

– Posebna mi je čast da sam dobio priznanje koje nosi ime mojeg sugrađanina Milana Grlovića, koji je osnovao HND prije 113 godina. 30 godina je radio na toj ideji zajedno sa zagovornicima među kojima su bili Antun Gustav Matoš i Marija Jurić Zagorka, i uspjelo mu je to, tako da je HND osnovano 10 godina prije novinarskog društva u Parizu. U 113 godina tehnologija obrade i prijenosa informacija nisu bili ni u najmaštovitijim snovima nekadašnjih utemeljitelja, no ideje i principi iz toga vremena ostali su jednako svježi i možemo ih potpisati i danas, zahvalio se Novosel-Franz na dobivenom priznanju, zadobivši pljesak prepune dvorane Novinarskog doma.

Dobitnica nagrade Novinarka godine većinom glasova redovnih članova HND-a je Nataša Božić Šarić (N1 Hrvatska), a preostalo troje finalista bili su Ilko Ćimić (Index.hr), Dora Kršul (Telegram.hr) i Hrvoje Šimičević (Novosti). Ćimić je ujedno dobio Nagradu „Marija Jurić Zagorka“ za internetsko novinarstvo, a Kršul Nagradu „Jasna Babić“ za istraživačko novinarstvo. Nagrada „Otokar Keršovani“ za životno djelo dodjeljena je posthumno Mislavu Bagi i Vladimiru Matijaniću.

Nagradu „Marija Jurić Zagorka“ za pisano novinarstvo dobio je Hrvoje Ivančić (Večernji list). Nagrada „Nikša Antonini“ za novinsku fotografiju otišla je Igoru Kralju (Pixsell). Nagradu „Marija Jurić Zagorka“ za radijsko novinarstvo dobio je Zdravko Fuček (HR 3. program). Nagrada „Marija Jurić Zagorka“ za televizijsko novinarstvo otišla je Barbari Majstorović Ivezić (Nova TV). Nagradu za snimateljski prilog na televiziji „Žarko Kaić“ dobio je Marino Grgurev (Nova TV).

Obrazloženje Priznanja „Milan Grlović“: Ottone Novosel-Franz

Ottone Novosel-Franz dugogodišnji je novinar, kulturni i društveni radnik, organizator brojnih kulturnih događanja u Križevcima, ali i šire, kao kao bilingvist i pripadnik dvojezične kulture s talijanskim jezikom kao materinjim.

U 40 godina profesionalnog novinarskog rada objavio je više od 40.000 tekstova, reportaža i stručnih priloga. U karijeri je prošao sve stepenice novinarskog posla – od honorarnog novinara na Radio Križevcima, urednika informativnog programa lokalnog radija, novinara u dnevnim listovima Vjesnik i Večernji list, preko autora reportaža u časopisu Start do reportera i urednika u Vjesnikovim rubrikama Kronika i Gospodarstvo. Uređivao je specijalne priloge u dnevnim novinama te izvještavao iz Albanije, Italije i Švicarske.

U radu se uvijek vodio istim načelima, a to je javni interes, neovisnost medija, profesionalizam i vjerodostojnost. U tom duhu, među prvima je još početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća na lokalnom Radiju Križevci pokrenuo informativnu emisiju s javljanjima uživo s terena i prilozima koje su autori čitali sami, a Udruženje lokalnih sredstava informiranja emisiju je tada proglasilo najboljom u svim kategorijama.

Kao dopisnik nacionalnih medija otvarao je vrata lokalnim pričama i temama koje su se čitale i izvan Križevaca. Pišući o Križevcima, iz zaborava je izvukao brojne križevačke kulturne, umjetničke i povijesne ličnosti, a za nacionalne je medije intervjuirao značajne europske pisce, umjetnike, političare, sportaše i gospodarstvenike.

Ottone Novosel-Franz mentorirao je i poučavao generacije novinara koji su polazili novinarsko usmjerenje u križevačkoj Gimnaziji i vodio brojne novinarske radionice. Osim novinarskih radova, pisao je predgovore i kataloge, a autor je, koautor i urednik više knjiga i stručnih tekstova, među njima i radova o Milanu Grloviću. Potaknuo postavljanje ploče na njegovoj rodnoj kući. Inicijator je osnivanja Muzeja novinarstva Hrvatske, i to u Križevcima, Grlovićevu rodnom gradu.

Rođen je 1948. godine u Križevcima. U mirovinu je otišao 2010. kao dopisnik Večernjeg lista iz Križevaca, ali i dalje piše i povremeno objavljuje na portalu Križevci.info. Ottone Novosel-Franz član je Hrvatskog novinarskog društva od samih početaka svog novinarskog rada, od 1972. godine, a jedno vrijeme je bio i predsjednik ogranka HND-a Koprivničko-križevačke županije, kada je taj ogranak bio brojniji članstvom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.