Započeli 2. Dani Marcela pl. Kiepacha

Otvorenjem izložbe „Nasljeđe Marcela pl. Kiepacha“ Gradskog muzeja Križevci i „Strukovno školstvo“ Hrvatskog školskog muzeja započeli su 2. Dani Marcela pl. Kiepacha. S obzirom na epidemiološku situaciju i preporučene mjere, događanja unutar manifestacije prilagođena su trenutnoj situaciji pa se i aktivnosti održavaju uz ograničen broj sudionika. U sklopu izložbe, koja će za posjetitelje biti otvorena ovaj tjedan od 10:00 do 13:00 sati, moguće je pogledati bilješke Marcela pl. Kiepacha, patente, svjedodžbe, osobne fotografije i portrete.

Prilikom otvorenja manifestacije ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi istaknula je kako će osim ovdje, Marcel Kiepach biti predstavljen na izložbi „Hrvatska svijetu“ u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu 12. veljače. Riječ je o izložbi gdje će se predstaviti hrvatski velikani i istaknuti znanstvenici pa će se tako naš Marcel Kiepach naći pored ostalih poznatih Hrvata poput Nikole Tesle, Marka Pola, Ruđera Boškovića i mnogih drugih.

Drugo izdanje manifestacije Dani Marcela pl. Kiepacha otvorenim je proglasio gradonačelnik Mario Rajn koji je pozvao sve građane da prate online izložbu i predavanja te naglasio kako mu je drago da mlade snage istražuju Marcela Kiepacha: „Drago mi je da postoji zamah znanstvene zajednice motiviran baš Marcelom Kiepachom, ali više od svega mi je drago da imamo mlade snage. Fran je već predan u istraživanje Marcela i vjerujem da će u godinama koje dolaze i drugim izdanjima odnosno trećim i četvrtim i svim sljedećim izdanjima Dana Marcela Kiepacha itekako doprinositi svojim daljnjim istraživačkim radom.

Svoju prezentaciju pod nazivom „Križevačko umno čudovište i ja“ održao je Fran Tukša, učenik 4.razreda Područne škole Gregurovec uz mentoricu učiteljicu Eminu Baričević.

Izložba inovacija koja je prošle godine privukla velik broj zainteresiranih kako izlagača, tako i posjetitelja, ove godine održava se u virtualnom obliku i uz potporu Udruge inovatora Hrvatske. Na web stranici Grada Križevaca možete pogledati najnovija dostignuća poduzetnika, obrtnika, udruga i škola u obliku inovacija i idejnih rješenja. Na izložbi sudjeluju Jel – Tom d.o.o., Obrt BOVJE, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor, PIP d.o.o., Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Križevci, Strukovna škola Đurđevac i Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci. U sklopu izložbe dostupno je predavanje „Oblici i važnost intelektualnog vlasništva“ Renea Kajpa.

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci dr.sc. Andrej Dundović sutra u 17:30 sati održat će predavanje na temu „Fizika iza Kiepachovih izuma“ nakon čega će biti prikazan dokumentarni film „Velikani u sjeni: Marcel pl. Kiepach“. S obzirom na ograničen broj posjetitelja, najavu dolaska potrebno je dostaviti putem e-maila jelena.jakara@krizevci.hr ili na telefon 048/628-937.

Tijekom tjedna u kojem se obilježava 127. rođendan ovog mladog izumitelja, organizatori pripremaju još nekoliko aktivnosti koje možete pogledati na poveznici https://krizevci.hr/dogadjanja/dani-marcela-pl-kiepacha/.

Vezano

Komentari su zatvoreni.