U drugoj polovici veljače u Križevcima kreće cijepljenje opće populacije protiv koronavirusa

U Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije danas je pristigla nova pošiljka cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech koju su preuzeli ravnateljica Draženka Vadla i epidemiolog Darko Radiček. Riječ je o četvrtoj pošiljci cjepiva od 1170 doza koje su stigle u smrznutom stanju što će omogućiti bolju raspodjelu i  planiranje provođenje cijepljenja, pojasnila je prilikom preuzimanja pošiljke ravnateljica Vadla.

Dio pristiglog cjepiva namijenjen je procjepljivanju opće populacije, odnosno naših sugrađana koji su se prijavili svojim liječnicima u tri koprivničke ambulante obiteljske medicine. Na sastanku s liječnicima primarne zdravstvene zaštite i predstavnicima županijskog Doma zdravlja dogovorili smo proceduru naručivanja i procjepljivanja koje će krenuti u subotu, 6. veljače, na punktu u dvorani Srednje škole u Koprivnici. Molim sve one koji će biti pozvani na cijepljenje od svojih liječnika da na punkt dođu u točno definirano vrijeme kako bi sve bilo u skladu s protokolima. Na cijepljenje se ne može doći samoinicijativno, već se treba pričekati poziv obiteljskog  liječnika“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Do sada je na području županije prvu dozu cjepiva primilo 1551 osoba, a drugu dozu je primilo 647 osoba, dodala je ravnateljica, napomenuvši kako će se do kraja tjedna drugom dozom cjepiva cijepiti djelatnici OB Koprivnica te korisnici i djelatnici  domova za starije i nemoćne osobe s područja  županije.

„Nadamo se da će dinamika pristizanja cjepiva biti u skladu s planom te očekujemo i Modernino cjepivo. Važno je naglasiti da uvijek planski rasporedimo količine cjepiva tako da nemamo nikakvih problema u osiguranju i primjene druge doze cjepiva“, kazala je Vadla te dodala kako se dosad oko osam tisuća građana prijavilo svojima liječnicima za cijepljenje, a svi će oni i primiti cjepivo u tjednima, odnosno mjesecima koji dolaze. I nadalje se potiče da se javljaju svi zainteresirani jer je cijepljenje najbolji način suzbijanja bolesti COVID-19, a uz interes opće populacije, primjetan je interes i odaziv zdravstvenih djelatnika te korisnika i štićenika domova za starije.

Pfizerovo i Modernino cjepivo su multidozna cjepiva koja su zahtjevnija za primjenu stoga se i organiziraju punktovi za lakše operativno djelovanje, a podsjećamo kako je za područje županije određeno da će to biti dvorana u Srednjoj školi u Koprivnici, dvorana Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima i dvorana Strukovne škole u Đurđevcu, dok će se u općinama cijepljenje provoditi u prostorijama društvenih i vatrogasnih domova.

Uvijek postupamo u skladu s potrebama i zahtjevima, kako medicinske znanosti, tako i naših građana, koje pozivamo da i nadalje budu na oprezu te primjenjuju epidemiološke mjere. Iako se broj osoba pozitivnih na koronavirus smanjio, to može i promijeniti“, zaključila je ravnateljica Vadla.

Nakon Koprivnice, a u skladu s najavljenom dinamikom zaprimanja cjepiva, očekuje se da u drugoj polovici mjeseca cijepljenje bude organizirano u Križevcima i Đurđevcu. Testiranje na koronavirus trenutno se provodi ponedjeljkom, srijedom i petkom u Križevcima i Đurđevcu, a od ponedjeljka do subote u Koprivnici.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.