Počinje gradnja pruge. A vodovoda?

SV. IVAN ŽABNO

SV. IVAN ŽABNO – Jedno od najvažnijih ovogodišnjih ulaganja na području Svetog Ivana Žabna je pri kraju, a drugo, najveće od kada je općine, na samom početku. Nova zgrada Područne škole u naselju Cirkveni, koju financira Koprivničko-križevačka županija, primiče se dovršenju, dok je pred otvaranjem gradilište pruge između Gradeca i Žabna. U Općini se, kaže načelnik Vladimir Oguman, priprema i provodi još niz projekata. Među njima se izdvajaju oni vezani uz vodoopskrbu, no s tim ima dosta problema budući da, zbog protivljenja kalničkog načelnika Mladena Kešera, na križevačkom području nije osnovana tvrtka za vodne usluge, pa onda nema ni potpore iz Hrvatskih voda. Primjerice, iako je projekt sekundarne vodovodne mreže u zoni Trema-sjeveroistok, vrijedan preko 10 milijuna kuna, pripremljen za kandidiranje na europske fondove, to se ne može napraviti, veli načelnik Oguman.

– Za ovu sekundarnu mrežu s obzirom da mi nismo osnovali ono poduzeće za vodne usluge i odvodnju što smo trebali 1.1.2014. osnovati, s obzirom na, ja bih rekao veto Općine Kalnik, odnosno, načelnika Općine Kalnik. U tom slučaju ne mogu vam reći, kad se taj dio procesa završi, odnosno kada taj dio sudskog spora završi onda ću moći reći više o tome.

Za kandidiranje na EU fondove spreman je i projekt vodovodne mreže u drugom dijelu općine, za Žabno i okolnih osam naselja, također vrijedan nešto više od 10 milijuna kuna. Tamo čak, da ne bi propala dokumentacija koju je ishodila Općina, ona sada iz svojeg proračuna izdvaja novac za početak radova. Navodeći još niz zahvata koji su stali zbog toga što nije osnovana tvrtka za vodne usluge, žabljanski načelnik Oguman kaže da će se iz općinskog proračuna financirati radovi u Ulici A. G. Matoša, za koje je nedavno raspisan natječaj.

– Imamo projekt sekundarne mreže i odvodnje u Ulici Antuna Gustava Matoša, ovo što sam reko da se raspisuje natječaj, a na to se može priključiti i Osnovna škola Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno. Tako da ćemo do kraja godine sa vlastitim sredstvima iz proračuna završiti taj projekt. Vrijednost mu je nekih 900.000 kuna, rekao je Oguman.

Uz vodovodnu, na žabljanskom području gradi se i kanalizacijska mreža, počela je sanacija odlagališta otpada Trema, a u planu je izgradnja kružnog toka prometa u Svetom Ivanu Žabnu. (RKC)

    

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.