Održan prijem za mentorice učenika koji su sudjelovali na projektu „Budi Neovisan“ županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga

U prostorijama Županijske uprave danas je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera održan prijem župana Darka Korena za mentorice učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u projektu „Budi NEovisan“  Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije. Uz župana, prijemu za mentorice su prisustvovali i zamjenik župana ujedno i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić, v.d. pročelnice UO za zdravstveno i socijalne djelatnosti Maja Blažek i pomoćnik pročelnice Miroslav Belobrk te županijska koordinatorica za školske preventivne programe Jasna Horvat Vlahović i koordinatorica preventivnih programa u osnovnim školama Jelena Šimek Kristović.

Projekt „Budi NEovisan“ proveden je u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti  koji se svake godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, a u njemu su sudjelovali učenici iz 14 osnovnih i četiri srednje škole s područja županije koji su uz pomoć mentorica snimali video materijale na temu borbe protiv ovisnosti. Među 14 osnovnih škola koje su sudjelovale je i OŠ Vladimira Nazora iz Križevaca.

Župan Koren uvodno je izrazio zadovoljstvo što je Povjerenstvo krajem prošle godine uspješno provelo projekt unatoč ograničavajućim okolnostima zbog pandemije koronavirusa te naglasio važnost koju borba protiv raznih oblika ovisnosti ima za cijelu društvenu zajednicu.

„Ovo je jedan od važnih projekata u sklopu školskih preventivnih programa koje Županija već niz godina podržava organizacijski i financijski kojim se nastojalo potaknuti učenike da se još više informiraju o problemu ovisnosti i kreiraju edukativne filmove koji će se koristiti i u nastavnom procesu. Smatramo da ovakve aktivnosti kroz odgojno-obrazovni sustav mogu biti najučinkovitiji oblik prevencije ovisnosti, a isto tako Županija je kroz rad svojih stručnih službi i suradnju sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i PU koprivničko-križevačkom  aktivno uključena u programe prevencije raznih oblika ovisnosti“, istaknuo je župan.

Županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Jasna Horvat Vlahović pojasnila je kako je došlo do same ideje: „Uz koordinatorice preventivnih programa u osnovnim i srednjim školama Jelenu Šimek Kristović i Petru Sobota-Frčak, ideja je bila osmisliti programe koji bi bili prilagođeni potrebama pojedine škole i aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Naš projekt „Budi Neovisan“ prilagođen je učenicima, kako sadržajno, tako i kreiranjem materijala u digitalnom obliku, a podršku smo dobili i od voditelja školskih preventivnih programa. Posebne čestitke idu mentorima koji su pokrenuli cijelu priču i potaknuli mlade na stvaranje te, uz sve ostale obveze, pronašli vrijeme i energiju da ih vode. Hvala i mladima koji su ključan dio projekta te se nadam da ćemo i nadalje zajedno sudjelovati u projektima Povjerenstva.

U kategoriji osnovnih škola najboljim filmom proglašen je film „Izbor je uvijek tvoj“  Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec, a mentorica Dijana Pleadin pohvalila je uključene učenike na hrabrosti i angažmanu: „Ideja za film razvila se tako da smo kolegica Vanja i ja, nakon što smo vidjele natječaj, zaključile da su učenici dovoljno zreli da daju doprinos ovoj tematici s kojom se u osmim razredima pojačano bavi. Željeli smo stvoriti neku vrstu video igrice s centralnim likom koji nailazi na razne neprimjerene situacije i pokušava ih riješiti, a svaki je učenik imao dvije uloge. Obzirom da smo osvojili prvo mjesto, vjerujemo da smo napravili kvalitetan video i poslali važne poruke.

Najboljim  filmom u kategoriji srednjih škola proglašen je film „Ne budi fejk“ Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, a mentorica Ana Huzjak zahvalila je Županiji i Povjerenstvu na hvalevrijednom projektu, izrazivši zadovoljstvo što su uključene osnovne i srednje škole kao aktivni sudionici u procesu prevencije ovisnosti među mladima.

Drago nam je što ste prepoznali potrebu da se toj problematici pristupi na način koji je prilagođen mladima i kroz medij koji je njima blizak te zato i interes bio velik. Također je važno da mladi stvaraju materijale za mlade jer je to jedan od najučinkovitijih načina na koje se može pristupiti tom problemu, naime, oni će spremnije primiti informacije od svojih vršnjaka, kroz materijale koje su sami kreirali. U cijelom smo se procesu dobro zabavili, tema nam je bila ovisnost o društvenom mrežama, s kojom se svi poistovjećujemo te smo zadovoljni rezultatom“, istaknula je mentorica Huzjak te dodala kako je pokazatelj uspješnosti projekta to što se mnogo škola uključio, dok kvaliteta video uradaka puno govori o tome koliko je dobro projekt osmišljen.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.