Ostap Benderi šeću se i Križevcima

MUTNI POSLI Porast prevara u poslovanju

Što se više govori o ekonomskoj i financijskoj krizi, to su češće prevare u poslovanju na koje raznim stranim, ali i domaćim Ostapima Benderima nasjedaju naivni poduzetnici i trgovci, pogotovo u manjim mjestima kao u križevačkom kraju.

Milijun dolara
Na tu je pojavu na sjednici križevačkog Gradskog poglavarstva upozorio javnost načelnik policijske postaje Abel Car, pozvavši pritom poduzetnike da se prije sklapanja poslova s nepoznatim klijentima obrate policiji za pomoć radi njihove provjere. Nažalost, objašnjava Car, prevaranti se koriste i lažnim ispravama o uspješnosti poslovanja kako bi bez plaćanja nabavili neku robu.

Policija upozorava poduzetnike da provjere s kim sve posluju

Nedavno je jedno križevačko poduzeće oštećeno za 90.000 eura u poslu s predstavnikom jednog poduzeća sa sjedištem u BiH i njegovim hrvatskim suradnikom koji su obećali dobru zaradu “zaboravivši” spomenuti da će se uknjižiti na imovinu u zemljišnim knjigama.

Upravo na te i slične skrivene pojedinosti kojima se služe prevaranti upozorava i križevački odvjetnik Mladen Klasić, navodeći slučaj dugogodišnjeg križevačkog poslovnog čovjeka koji je povjerovao da bez jamaca i kamata može dobiti povoljan kredit od čak milijun dolara.

Čak se i naljutio na odvjetnika koji ga je odgovorio od – “posla”. U svom poslu odvjetnici se sve više sreću s prevarama počinjenima po obrascima već poznatima u svijetu, pa tamo sve teže prolaze. Zato se sve više koriste kod nas da bi se prevarilo državu za PDV ili da se od lakovjernih, ali neiskusnih poduzetnika i obrtnika, uzme novac na ime udjela u obećavajućem poslu stoljeća.

U elitnim hotelima
– Pritom se javlja cijela mreža fantomskih tvrtki koje sklapaju nepostojeće poslove koristeći suvremenu tehnologiju računala. Žrtva se u nekim slučajevima obrađuje i mjesecima na navodnim poslovnim sastancima u elitnim zagrebačkim hotelima, upozorava poznati odvjetnik.

Osim svjetskih varalica koji šalju pisma o navodnim dobicima na lutriji ili predlažu podjelu bogatog nasljeđa, za što im trebaju vaši osobni podaci, prolaze i domaći “kunolovci” koji poslovne neprilike rješavaju kupnjom robe ili usluga bez plaćanja, u manjim trgovinama izvan grada. Pojedini prezaduženi vlasnici manjih tvrtki zaboravljaju otvoriti stečaj uzdajući se u dugotrajnost sudskih postupaka kojima prevareni pokušavaju namiriti štetu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.