Islanđani zainteresirani za križevačke geotermalne vode

KRIŽEVCI – Potencijalni investitori s Islanda sastali su se u Križevcima s predstavnicima Grada, Županije, HEP-a i Ine, a tema razgovora je bila bušotina termalne vode ‘Križevčanka 1’ na Ratarni. Nakon što je Ina naftaplin izradila elaborat o njezinoj kvaliteti i karakteristikama tražimo model i način kako izvorište staviti u funkciju, rekao je križevački gradonačelnik Branko Hrg. Za to je zainteresirana tvrtka EFLA s Islanda.

– Islanđani su zainteresirani za investiraje u taj projekt i to dugoročno, naglasio je Hrg.

Za početak trebaju odrediti kako će se privremeno, na godinu dana koristiti bušotina ‘Križevčanka 1’. Nakon toga znat će se stvarno stanje nalazišta termalne vode i kapaciteti izvora, te će se tada moći odlučiti o dugoročnom korištenju.

– Radi se o modelu prema kojem b se iz tog izvorišta s termalnim kapacitetima moglo grijati prvenstveno školske prostore. Znamo da su izvorišta ispod zgrade Visokog gospodarskog učilišta, gimnazije, sporske dvorane, da se tamo priprema gradnja još jedne gimnazijske zgrade, da je tamo srednja gospodarska škola, da su tamo bazeni i ti bi se kapaciteti mogli koristiti za te namjene, što zasigurno daje određene potencijale, objasnio je križevački gradonačelnik.

Dogovoreno je da će tvrtka EFLA u roku dva mjeseca napraviti elaborat u kojem će predložiti način korištenja vode u razdoblju probnog crpljenja od godinu dana, a nakon sastanka sudionici su obišli bušotine te postojeće škole i bazene.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.