Na Međunarodnoj izložbi vina “Križevačkih goric 2020.” proglašeno Gradonačelnikovo vino

Međunarodna izložba vina “Križevačkih goric 2020” održana je u utorak u hotelu “Kalnik” u organizaciji Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca, Poljocentra, KTC-a, Poljoprivredne trgovine Duga, Poljoprivredne trgovine Agrobos tvrtke SKIMT i hotela “Kalnik”.

Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Udruge “Bilikum” Denis Maksić iskazavši zadovoljstvo što se unatoč mjerama uspjela održati tradicija. Podsjetio je da je prva izložba vina bila održana još 1862. te da će se potruditi da već sljedeće godine napravi izložbu o vinarstvu ovog kraja jer su određena vina s ovog, potkalničkog, područja završila na dvorima u Beču, pa čak i Londonu i Parizu što dokazuje važnost  naših izložbi za plasman vina na druga područja.

Osvrt na prikupljene uzorke i na samu izložbu dala je Predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje vina Ana Marija Jagatić Korenika istaknuvši kako je danas teško živjeti s vinom odnosno od vina. Na izložbi je ove godine nešto manji udio inozemnih vina, no okolnosti su bile takve stoga je pristiglo više uzoraka s područja Križevaca i vinogorja Kalnik. Međunarodnu izložbu vina otvorio je Marko Katanović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca koji je zaželio svima ugodno druženje uz dobru kapljicu.

Na kraju izložbe su podijeljene zlatne srebrne i brončane diplome vinogradarima i vinarima. Za šampiona “Križevačkih goric 2020.”, proglašena su vina Dragutina Kamenjaka – Greberanec cuvee i zlatno vino chardonnay Josipa Peklića. Muškat žuti vinarije Korenko proglašen je Gradonačelnikovim vinom, a Gradonačelnikovo vino je i kleščec Dragutina Kamenjaka kao i frankovka OPG-a Posavec. Veliko zlato osvojila je vinarija Matočec sa “Sauvignonom 2019.“, a šampionom izložbe proglašena je graševina 2019. s OPG-a Tanje Grudić.

Vezano

Komentari su zatvoreni.