Marin Meštrović ide na državno natjecanje iz informatike

Učenik 2.c razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, Marin Meštrović, pozvan je na državno natjecanje iz informatike, nakon osvojenog prvog mjesta na županijskom natjecanju održanom 10. veljače 2017. u OŠ Braće Radić u Koprivnici. Poziv je stigao 21. veljače, nakon službene evaluacije rezultata od strane državnog povjerenstva, a državno natjecanje će se održati od 14. do 17. ožujka 2017. u Primoštenu. Mentor križevačkom gimnazijalcu je nastavnik informatike Milan Đurić.

– Županijsko natjecanje mi nije bilo teško jer sam se puno pripremao kod kuće. Uzbuđen sam oko državnog natjecanja, i već sam sad počeo s pripremama, nadam se dobrom rezultatu, izjavio je ovaj šestnaestogodišnji Križevčanin, koji je nedavno s timom “Capa-capa”, u kojem su uz njega bili gimnazijski kolege Tara Pavlinušić Dominković i Vlaho-Josip Štironja, u velikom finalu INA-inog natjecanja “Junior Freshhh Croatia” osvojio visoko treće mjesto.

Učenici se natječu u nekoliko kategorija – Logo, Algoritmi, Osnove informatike i Razvoj softvera, podijeljeni po uzrastu i razredima – od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Meštrović se natječe u kategoriji Algoritmi koja zahtjeva rješavanje složenih problema pomoću programskog koda, a u toj je kategoriji u generaciji drugih razreda pozvano ukupno jedanaest učenika prema ostvarenim bodovima na županijskom natjecanju.

– Uz ovako lijep rezultat ipak i zabrinjava činjenica da od svih županija u okruženju u našoj županiji apsolutno najmanje srednjoškolaca sudjeluje na ovom informatičkom natjecanju u kategoriji u kojoj se traži algoritamsko razmišljanje i vještina u kodiranju, istaknuo je ravnatelj gimnazije Zoran Kovač, čestitavši maturantu na rezultatu i plasmanu na državno natjecanje.

Hrvatski savez informatičara kao suorganizator ovog natjecanja, uz tehničku podršku i organizaciju računala, mreže i evaluacije, sudjeluje sa svojim najboljim stručnim suradnicima, redom bivšim natjecateljima u osnovnoj i srednjoj školi i na fakultetu, ali i priznatim profesorima i mentorima iz informatike i programiranja. Suorganizatori su još Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Prošle godine se na školskoj razini natjecalo više od 5000 učenika sa preko 800 mentora iz preko 500 različitih škola diljem Hrvatske. Na državno natjecanje je pozvano samo 188 najboljih iz svih kategorija. Učenici osnovnih škola koji postignu najbolje rezultate bit će pozvani na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu, a najbolji srednjoškolci ići će na Hrvatsku informatičku olimpijadu. Na ovom državnom natjecanju sudjeluje 160 učenika i 100 mentora iz cijele Hrvatske.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.