Lani isplaćena samo jedna potpora za rušenje

 

Samo dva vlasnika nekretnina u Križevcima zatražila su prošle godine od Grada potporu za rušenje zapuštenog objekta, a uvjete je ispunio samo jedan pa je iz gradske blagajne u tu svrhu isplaćeno tek 15 tisuća kuna, potvrdili su nam iz Ureda gradonačelnika. S obzirom na to da u centru grada ima više napuštenih kuća koje su u derutnom stanju, a ne postoje mehanizmi koji bi natjerali vlasnike da ih uklone, Grad je uveo potporu od 15 tisuća kuna za rušenje starih kuća u 1. i 2. zoni te uz pješačku i biciklističku stazu ili kolnik.

Mi smo s ovom mjerom krenuli još 2019. godine, no tek dvoje sugrađana iskoristilo je ovu potporu do sada stoga pozivam sve vlasnike kuća ili zgrada koje su u lošem stanju da se jave na poziv i iskoriste ova sredstva prije nego nam se dogodi tragedija kao u Petrinji, Sisku i Glini”, rekao  je gradonačelnik Mario Rajn.

Najveći problem predstavljaju kuće u užem centru grada, pogotovo one unutar zone zaštite kulturno-povijesne cjeline za čije rušenje je potrebno priložiti suglasnost od Ministarstva kulture i medija, Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, koju mora dostaviti vlasnik. Također, podnositelj zahtjeva za sufinanciranje rušenja je obvezan uz zahtjev priložiti dozvolu za rušenje ukoliko je potrebna te ostalu dokumentaciju prema Zakonu o gradnji. Iako se financijska potpora za rušenje u našem gradu može dobiti već dvije godine, interesa do sada baš i nije bilo. Međutim, nakon posljednje serije potresa kretanje centrom grada postalo je otežano, nogostupe su zauzele trake koje označavaju opasnost od urušavanja, pješaci moraju hodati cestom pa su ruševne kuće postale veliki problem.

Grad stoga poziva sve zainteresirane fizičke i pravne osobe da se jave na Javni poziv za sufinanciranje uklanjanja zapuštenih ruševnih objekata koji, zbog oštećenja ili dotrajalosti, predstavljaju opasnost ljudima i drugoj imovini ili tako zapušteni narušavaju vizuru grada.

Potres koji je 29. prosinca snažno pogodio Sisačku-moslavačku županiju, ostavio je posljedice i u Križevcima. Ukoliko bi se takav potres dogodio Križevcima, imali bi vrlo vjerojatno sličnu situaciju”, poručio je gradonačelnik.

U petak popodne počelo je uklanjanje stare napuštene kuće u Tomislavovoj ulici koja se i sama počela rušiti nakon potresa koji je pogodio Baniju. Na opasnu građevinu s koje su crijepovi padali i na nogostup, susjedi su upozoravali godinama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.