Križevci uvode sustav javnih bicikala

Na 31. sjednici Gradskog vijeća koja se održala videokonferencijskim putem, od 18 točaka dnevnog reda među kojima su one koje se odnose na održavanje komunalne infrastrukture, gradnju objekata, programe javnih potreba u kulturi, turizmu, obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi, ali i rebalansu proračuna, jedina tema oko koje su vijećnici osjetili potrebu za raspravom je ona o  naplati parkiranja i uvođenju sustava javnih bicikala. I dok je bivšeg SDP-ovog vijećnika Ivana Majdaka zanimalo zašto Grad daje koncesiju nekome tko nije iz Križevaca, a ne  Komunalnom poduzeću, HDS-ov Denis Maksić misli da parkiranje uopće ne treba naplaćivati.

Nije vrijeme da sad uvodimo naplatu parkiranja jer još traje zaraza. Glasat ću protiv odluke jer bi trebalo ostaviti besplatno parkiranje dok traje ova viroza“, predložio je Maksić uvjeren da bi ovom mjerom Grad trebao pomoći građanima, kao što je pomogao ugostiteljima s oslobađanjem obaveze plaćanja komunalne naknade.

Prema zakonu jedinice lokalne samouprave koncesiju moraju dati na javni poziv, Komunalno poduzeće nije se javilo na poziv, a javile su se dvije iskusne tvrtke. odabrali smo povoljniju ponudu. A što se tiče besplatnog parkinga, u gradu je još uvijek 200 besplatnih parkirališnih mjesta na tri minute hoda od centra grada. Ove ideje trebali ste predložiti kad se donosila odluka o javnom pozivu, pred dva mjeseca, a tada niste ništa rekli“, odgovorio je gradonačelnik Mario Rajn. Financijski povoljniju ponudu dala je tvtka Crtorad iz Varaždina koja je dobila koncesiju na deset godina. Parkiranje će se naplaćivati od iduće godine i to po cijeni od dvije i četiri kune po satu. Novost je i uvođenje sustava javnih bicikala koje će građani moći koristiti za 7,5 kuna po satu, tjedno unajmiti za 75 ili godišnje za 187,5 kuna.

Rebalans proračuna, kojim su povećane stavke pomoći gospodarstvenicima pogođenima krizom, a smanjene one za neodržane manifestacije, podržalo je 12 vijećnika, troje HDS-ovaca glasalo je protiv, dok je Majdak bio suzdržan. Na dnevnom redu bila je i odluka o kreditnom zaduženju Grada na iznos od 5,5 milijuna kuna za uređenje gradskog stadiona i pratećih objekata, na rok od deset godina.

Čekali smo cijelu godinu izmjene zakona koje bi dopustile da se zadužimo za našu komponentu aglomeracije koja iznosi oko 17 milijuna kuna. Ta odluka nije donesena, ne želimo da radovi stoje kao niti ulaganja u našu kapitalnu imovinu poput gradskog stadiona, stoga se moramo kreditno zadužiti“, objasnio je Rajn koju je podržalo 13 vijećnika.

Pod točkom pitanja i prijedlozi vijećnik Igor Frbežar  upozorio je da se građani žale na štakore u Baltićevoj ulici, Majdaka je zanimalo ima li turska tvrtka koja gradi prugu do Koprivnice građevinsku dozvolu za izgradnju naselja u Gornjem Čretu i ima li je uopće pravo tražiti, vijećnicu Šteficu Wolf zanima u kojoj je fazi projekt aglomeracije, dok je vijećnik Darko Habdija pitao zašto se već treća sjednica Gradskog vijeća održava telekonferencijskim putem, a ne uživo u velikoj dvorani Hrvatskog doma. Odgovore na pitanja vijećnici će dobiti u pisanom obliku. na kraju posljednje ovogodišnje sjednice predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i gradonačelnik Mario Rajn vijećnicima su čestitali nadolazeće blagdane.

 

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.