Izdvajamo neke od novih naslova u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

OKRUŽENI LOŠIM ŠEFOVIMA: ZAŠTO SU DOBRI ŠEFOVI TAKO RIJETKI / Thomas Erikson; [prevela Marija Perišić]. – Zagreb: Poetika, 2020.

U knjizi Okruženi lošim šefovima naučit ćete izlaziti na kraj s najbeznadnijim šefovima koje možete zamisliti. Autor hitova Okruženi idiotima i Okruženi psihopatima Thomas Erikson dobro zna o čemu govori. U karijeri je bio i zaposlenik i šef, a radeći kao trener za rukovoditelje susreo se sa svim vrstama šefova. Ako vam se djeca ne ponašaju kako biste htjeti, uvijek možete promijeniti odgojne metode. Imate li poznanika za kojeg se pokaže da je zapravo seronja, možete se prestati družiti s njim. Ali ako je šef nepravedan prema vama i nameće vam nerazumne zahtjeve, odjednom nije baš lako odlučiti što učiniti. Svi smo to prošli. Svi smo iskusili osjećaj da šef i vi ne dolazite s istog planeta. Čak i ako niste naletjeli na šefa iz pakla, možda ste na sastanku sa svojim šefom doživjeli neugodno iznenađenje. Možda vam je nametnuo veliku odgovornost, ali ne i moć? Možda ste vi i šef različitih profila osobnosti i dijametralno suprotnih metoda rada? A možda kojiput čak pomislite da vam je šef beznadan slučaj. Ne brinite se. Postoje rješenja za to. Ova će vam knjiga jednostavnim i zabavnim stilom pokazati kako utjecati na osobe različitih ponašanja, a bavi se i obilježjima najbolje vrste vođa. Svaka priča ima dvije strane, pa knjiga obuhvaća i dodatan bonus za sve menadžere: Okruženi lijenčinama – priručnik za izlaženje na kraj s onima koji ne postižu dovoljno. Knjiga proučava i zašto je dobro liderstvo tako rijetko i zašto je nekim zaposlenicima teško obaviti posao.

Beletristika

BEZIMENA / Elisabeth Herrmann; preveo s njemačkoga Igor Crnković. – Zagreb: Znanje, 2020.

Odvjetniku Joachimu Vernauu sve je u životu krenulo putem uspjeha. Oženit će se političarkom u usponu Sigrun von Zernikow i time ne samo pronaći put u berlinsko visoko društvo, već će postati i partnerom u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki Sigrunina oca Utza. Međutim, kad se iznenada pojavi jedna stara Ukrajinka koja zatraži od Utza da potpiše misteriozni dokument na ćirilici, fasada čestitosti ugledne obitelji počinje se urušavati.

Jer Utz bi tim potpisom trebao potvrditi da je njegova obitelj tijekom Drugog svjetskog rata zapošljavala prisilnu radnicu iz Ukrajine kao dadilju, kako bi ona sada mogla primiti nadoknadu. Utz sve to negira i izbacuje ženu na ulicu.

Cijeli incident brzo bi bio zaboravljen, no Ukrajinku nedugo zatim izvlače mrtvu iz kanala Landwehr. Iako Vernau predosjeća da time ugrožava vlastitu budućnost u novoj obitelji, počinje postavljati neugodna pitanja. I ubrzo postaje jasno da von Zernikowi ne skrivaju samo jednu tamnu mrlju na svojoj naizgled čistoj obiteljskoj povijesti.

Dječji odjel

DJEČAK, KRTICA, LISICA I KONJ / Charlie Mackesy; [prijevod s engleskoga Edo Popović]. – Zagreb: Planetopija, 2020.

Moderna basna za sve uzraste, predivna knjiga Dječak, krtica, lisica i konj, pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Charleya Mackesya. Svojim blagim, poetičnim tekstom i rapsodijom crnog tuša i pomno odabranih detalja u boji, ova jedinstvena knjiga nudi inspiraciju i nadu u nesigurnim vremenima. Jedan znatiželjni dječak, jedna pohlepna krtica puna života, jedna lisica koju je život učinio opreznom i jedan mudar, nježan konj istražuju svijet, uče voljeti i grade svoje neobično prijateljstvo. Topla i nježna oda blagosti i prijateljstvu na najljepši način spaja priču, nezaboravne likove i umjetnost. Knjiga koja će oplemeniti mnoge generacije već je postala svjetski fenomen.

Knjige za mlade

PREDSKAZIVAČ 2: (PRIJATELJ) / Sonja Smolec. – Rijeka: Studio TIM, 2020.

U SF romanu za mlade Predskazivač 2 – Prijatelj pratimo idiličan život dr. Horvata čija je mala obitelj u međuvremenu obogaćena toliko željenim djetetom. I kada je sve konačno “sjelo na svoje mjesto”, dr. Horvat pronađen je mrtav ispred svog ureda na Zavodu za humanu genetiku.

Za sobom je ostavio trudnu suprugu i petogodišnjeg sina Marka. Neobične pojave, najavljene u prvom dijelu trilogije, koje su uslijedile u Ivorovu životu nakon što je izmijenjen njegov genski kod, naslijedio je i njegov sada osamnaestogodišnji sin. Marko je, naime, u stanju izazvati vizije pomoću gitare koja postaje medij te neobične komunikacije.

Međutim, nepoznat Prijatelj koji mu se počinje javljati putem e-maila, naslutio je njegove sposobnosti i želi s njim stupiti u kontakt.

Vezano

Komentari su zatvoreni.