Naša županija na neslavnom europskom vrhu

Koprivničko-križevačka županija nalazi se na petom mjestu od 101 regije u Europi po incidenciji, odnosno dinamici širenja korona virusa među stanovništvom u sedam dana, objavila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ispred nas su samo Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Ličko-senjska županija, dok su sve druge hrvatske županije i sve druge regije u Europi iza nas. Na istom mjestu smo i na tablici incidencije u 14 dana, jedino su Međimurska i Varaždinska županija zamijenile mjesta.

Podaci koje je objavila WHO pokazuju da je situacija u našoj županiji ozbiljna i da je u posljednjih sedam dana ovdje potvrđeno 756 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika. No u usporedbi s Varaždinskom županijom, Koprivničko-križevačka dnevno testira pet puta manje uzoraka. Dok naši sjeverni susjedi dnevno obrađuju više od tisuću obrisaka, u našoj županiji prekjučer je obrađeno samo 213 uzoraka od čega je pozitivno bilo 154, što je čak 72 posto! jednak postotak je i danas, od 259 testova, 188 je pozitivnih. Prioritet bi nam trebao biti da prije Božića imamo najviše 15 posto pozitivnih, rekao je za Večernji list molekularni biolog s Medicinskog fakulteta Goethe sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić.

“Optimalno bi bilo oko pet posto iako to ne možemo zahtijevati jer za to trenutačno jednostavno nemamo kapaciteta i nismo pripremljeni. Trenutačni brojevi nisu vjerodostojni i na temelju njih se ne mogu uvoditi pravilne mjere”, kaže Đikić. S njim se slaže i virusni imunolog Luka Čičin-Šain.

“Kad je stopa pozitivnosti visoka to onda znači da postoji velik broj slučajeva koji i ne stignu na red za testiranje, koji prolaze ispod radara i šire zarazu jer nisu izolirani”, upozorava Čičin-Šain.

Iako je od ovog tjedna testiranje moguće i u Križevcima i Đurđevcu,  županijski Stožer poziva građane koji razviju simptome, a članovima njihovih obitelji je potvrđen pozitivitet na koronavirus, da ne dolaze na testiranje kako bi se izbjeglo preopterećenje zdravstvenog sustava. Koliko je onda zaraženih u našoj županiji i tko broji one koji nisu išli na testiranje? Molekularni biolog Nenad Ban tvrdi pak da bi trebalo zatražiti testiranje ako postoji bilo kakva indikacija da je osoba zaražena.
“Važno je da se spriječi daljnje širenje zaraze. Oboljela osoba s blagim simptomima ostat će u samoizolaciji te će biti obaviještene osobe koje su bile s njom u kontaktu. Drugi je razlog što je važno znati koliko je osoba oboljelo da bi se moglo bolje procijeniti širenje bolesti u cijeloj zemlji jer je to ključno da bi se moglo i bolje odlučivati koje mjere poduzeti”, objasnio je Ban za Večernji list.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas bi trebao predstaviti dokument s konkretnim mjerljivim parametrima prema kojima će se otpuštati mjere koje su trenutačno na snazi. Otpuštanje bi se, kako je najavio Krunoslav Capak, trebalo odvijati u tri kruga i ovisit će o broju zaraženih. Ako nam brojke ne odgovaraju stvarnom stanju, ovakva situacija mogla bi trajati puno dulje nego li mislimo.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.