Čut: Višečlana uprava je nazadovanje, ne napredovanje!

Cut_na_brisanom_prostoru.JPGIme Stjepana Čuta, direktora Komunalnog poduzeća u javnosti Križevaca posljednjih se dana najviše spominje. Je li razlog tome politika ili nečiste radnje u poduzeću, odlučili smo raščistiti u izravnom razgovoru s njim, u njegovom domu, točno u vrijeme kad su u njegovoj ulici radnici Komunalnog skupljali kućni otpad… Čutu smo dali ekskluzivnu priliku da otkrije što je, po njegovom sudu, u korijenu njegove smjene i kakav je dug Grada prema poduzeću zaduženom za čistoću i ostale komunalne djelatnosti…

Tako kaže da mu je na razgovoru u Gradu prije otprilike mjesec dana bilo rečeno da će Grad do kraja godine podmiriti prvu polovicu duga koji ima prema Komunalnom poduzeću, a drugu polovicu u prvom kvartalu 2006. godine.  Na dug od oko 5 milijuna kuna on je podsjećao gradsku vlast, jer nije platila dio radova na kanalizacijskom kolektoru Vrtlin iz 2004. godine niti sve usluge koje su rađene u gradu prošle godine! To su bile redovne djelatnosti kao što su čišćenje grada, uređenje zelenih površina, lanjska zimska služba, a pored toga i uređenje parkirališta u Matije Gupca, nogostup u Dragutina Novaka i Kalničkoj. Dio poslova na uređenju kanalizacije u Lepušićevoj i Smičiklasovoj te vodovod kroz Poljanku rebalansom proračuna je prebačen u ovu godinu kako bi, tvrdi Čut, dugovi izgledali manji no u poduzeću potražuju čitav iznos, koji s tim radovima prelazi 5 milijuna kuna.

Čutove tvrdnje da mu je na tom razgovoru priopćeno kako vladajuća stranka želi imati svojeg čovjeka u upravi poduzeća idu u prilog gradskim naklapanjima o politički izazvanoj smjeni uprave. Razlozi, kaže, nisu u jednom milijunu kuna potrošenom na kamion za zimsku službu, nego u težnji da uprava poduzeća ima jednog člana bliskog vlasti. Zbog proširenja uprave bilo je potrebno mijenjati neke opće akte poduzeća, što je odlučeno na Poglavarstvu a bit će raspravljeno i na sjednici Gradskoga vijeća (koja je najavljena za 19. siječnja, op. S.N.).

Casna_ili_necasna_smjena.JPGU gradonačelnikovim riječima da je "nelogično da na čelu jednog gradskog poduzeća bude čovjek iz oporbene stranke" Čut vidi cijenu koju je on morao platiti za to što SDP, čiji je on član, nije uzeo ponuđeno mjesto člana Poglavarstva.

Zamolili smo Čuta da usporedi stanje u križevačkom Komunalnom poduzeću s onima iz susjednih gradova, gdje postoje višečlane uprave. On kaže da u Bjelovaru i Koprivnici ne vlada zadovoljstvo s takovim dvostrukim odlučivanjem, te da se u Đurđevcu čak razmišlja o povratku na stari model s jednim članom, kakav se sada ukida u Križevcima. Navodi da je u savjetovanju s nekim ekonomskim stručnjacima dobio mišljenje kako su "višečlane uprave u takvim poduzećima socijalistički zaostatak, koji ne vodi poduzeće naprijed već upravo suprotno, nazad!" Iz svojega iskustva navodi da jedan član uprave uvijek odlučivanju prilazi s više odgovornosti, svjestan da njegov potpis ima veliku težinu i da za to snosi posljedice. No dva člana koji bi bili potpisnici odluka, usporavaju, kaže, ostvarenje zacrtanih planova jer svaki od njih može drugoga kočiti u provedbi rješenja.

Pitali smo kako se poduzećem upravljalo kad je za to bio ovlašten samo jedan član. Čut kaže da je on kao direktor bio odgovoran za sve radnje za što je račune podnosio Gradu, kao većinskom vlasniku poduzeća. Opovrgava navode da nije usvojen Poslovni plan za 2005. godinu – nije usvojen po Skupštini ali je po Nadzornom odboru, koji je iznad njega kao člana uprave poduzeća.

Smatra da je gradonačelnik sam rekao da će dva člana uprave poduzeća imati iste ovlasti, da bi kasnije kazao da će predsjednik Uprave biti Goran Gregurek.

Čut otvoreno priznaje da se Branko Hrg i Gregurek bitno razilaze u stavovima oko razvoja poduzeća. Dok Hrg smatra, kao i Čut, da bi poduzeću trebali rasti ukupni prihodi i dobit, Gregurek kaže da zadatak poduzeća nije dobit već pokrivanje vlastitih troškova i kvalitetno obavljanje samo onih usluga neophodnih za grad.

Sto_se_kopa_u_Komunalnom.JPG
Kako se u to uklapa najava o uvođenju novih djelatnosti Komunalnog, pitali smo. Čut drži da to ni u kakvim razgovorima nije spominjano. Poduzeće već ima svojeg geodeta koji radi samo unutar poduzeća za što ne treba posebno navoditi djelatnost. No Gregurek ne bi u poduzeću mogao obavljati geodetske usluge obzirom da će biti predsjednik Uprave.

Čutu je ponuđeno mjesto tehničkog direktora iako taj položaj u poduzeću dosad još nije postojao.
Križevački SDP o ovim se zbivanjima još nije javno očitovao i to će učiniti na sjednici Gradskoga vijeća, no zanimljiv smo odgovor dobili na pitanje kako na zbivanja u gradu gledaju u županiji, kojom vlada koalicija HSS-SDP. Čut kao član Županijskog poglavarstva usko surađuje sa županom Josipom Friščićem koji mu je kazao da je svugdje moguć dogovor, no da ga zbivanja u Križevcima čude.

Čut je govorio i o projektima poduzeća koji, nada se, neće biti zaustavljeni unatoč promjenama na vrhu. Dodao je da su odlični kontakti s Hrvatskim vodama i Fondom za regionalni razvoj te neovisna izvješća o uspješnom poslovanju poduzeća potvrda da je križevačko komunalno poduzeće išlo dobrim smjerom, u što su, smatra, uvjereni i građani. Do sad je 1500 građana Križevaca i okolnih općina potpisalo peticiju protiv smjene Stjepana Čuta s mjesta direktora gradskih komunalaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.