Križevci postaju središte putovanja – 12. Pinklecfest u petak i subotu, a tu je i Put kleti potkalničkog kraja

Već nadolazećeg petka, 13. listopada, počinje jedan od dugovječnijih križevačkih festivala. Čim neko događanje preživi prvi desetljetni jubilej, može se govoriti o njemu kao vrijednoj manifestaciji koja svoju publiku definitivno ima. A publike koju zanimaju putovanja, napose jer i sami vole ili bi htjeli putovati, nikada ne manjka.

Stoga iz udruge P.O.I.N.T. najavljuju 12. izdanje Pinklecfesta, kako su ga inicijatori i organizatori nazvali po kajkavskoj riječi pinklec, što označava naramak ili zavežljaj potrepština. Kao i prijašnjih godina, Pinklecfest u vikendima tijekom listopada publici nudi besplatan program ispunjen višemedijskim predavanjima, putopisnim prezentacijama i planinarskim pohodom na obližnju planinu Kalnik, što se u dosadašnjim izdanjima festivala, zahvaljujući sunčanim jesenskim danima i kvalitetnoj organizaciji lokalnih planinara, pokazalo kao pun pogodak.

12. izdanje Pinklecfesta održava se u petak i subotu, 13. i 14. listopada. U petak od 20 sati očekuju vas tri putopisna predavanja. Ivona Bačelić Grgić predstavit će Libanon, a potom slijede dva predavanja križevačkih putnica i putnika. Alojz Cetl i Matija Čupen pričat će o usponu na Kilimanjaro, dok će Jelena Šverko i Ivana Kulko predstaviti Apuliju, regiju na jugoistoku Italije.

Subotnji program vrlo je bogat. Već od 8 ujutro na Strossmayerovom trgu predviđeno je skupljanje za planinarski pohod na Kalnik “Put kleti potkalničkog kraja”. Dužina pohoda je oko 18 kilometara, a organizirat će ga Planinarsko društvo Kalnik Križevci. Polazak je u 9 sati, a po dolasku na Kalnik, bit će organiziran prijevoz autobusom do Križevaca.

Istog dana, u subotu od 19:30 sati, slijedi drugi dan putopisnih predavanja. Martina Hrupić po drugi puta gostuje na Pinklecfestu i predstavit će kako je putovati Škotskom i spavati u šatoru. Hrvoje Jurić 45 dana putovao je električnim biciklom od Osla do Nordkappa u pratnji dva psa. Festival će zaključiti predavanje još jedne križevačke postave. Ivan Mušlek i Marin Glamuzina dva tjedna srpnja proveli su u obilasku Uzbekistana, Omana i Abu Dhabija, a glavno odredište ipak je bila zemlja Timura Lenka, čiju će arhitekturu, gastronomiju i brojne druge stvari predstaviti publici.

Obje putopisne večeri održavaju se u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković, na adresi Trg svetog Florijana 14. Ulaz je s dvorišne strane, odmah pored križevačke zvjezdarnice. Valja istaknuti i da Pinklecfest njeguje tradiciju da barem jedan od predavača na svakom festivalskom izdanju dolazi iz Križevaca. To će na 12. Pinklecfestu posebno doći do izražaja jer će čak polovicu od šest predavanja izvesti Križevčanke i Križevčani (Jelena Šverko/Ivana Kulko, Alojz Cetl/Matija Čupen te Ivan Mušlek/Marin Glamuzina).

Organizator 12. izdanja Pinklecfesta je udruga P.O.I.N.T., partneri su Planinarsko društvo Kalnik Križevci i Gradska knjižnica Franjo Marković, dok je pokrovitelj festivala Grad Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.