Što je Križevcima donijelo titulu za najbolji eko grad?

Prema istraživanju i natječaju Jutarnjeg lista, portala Gradonacelnik.hr i agencije Apsolon, Grad Križevci dobitnik je nagrade najbolji ECO CITY u 2020. godini.

Prilikom dodjele nagrada, gradonačelnik Mario Rajn je istaknuo: „Energetski neovisan i ekološki osviješten grad, to su dva cilja koja želimo ostvariti i na kojima marljivo radimo. Drago nam je da ste prepoznali naš trud i dodijelili nam ovu nagradu i tako nam potvrdili da naše eko politike vodimo u dobrom smjeru. Ovo nije zasluga samo mene, gradske uprave ili Komunalnog poduzeća, ovo je zasluga svih Križevčanki i Križevčana! I dalje ćemo nastaviti vrijedno raditi kako bi naš grad očuvali za našu djecu i buduće generacije!“

Križevci su ovu nagradu zaslužili na temelju nekoliko činjenica.

Svi stanovnici Križevaca imaju spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, a s rastom od 9,81 posto na godišnjoj razini u odvajanju prikupljenog otpada, Grad Križevci ušao je u top 10 gradova u Hrvatskoj po stopi odvojenog otpada. Provede se brojne edukacije o pravilnom sortiranju otpada pri čemu se grad posebno ističe po edukacijama koje provodi s djecom predškolske dobi. Za potrebe službenog puta u Gradskoj upravi i Komunalnom poduzeću koriste se električna i hibridna vozila, a uskoro će se omogućiti i sustav javnih bicikala.

Pored toga, trenutno je u tijeku javna nabava za ESCO model javne rasvjete kojom bi se 50 posto rasvjete zamijenilo u LED, a prilikom dosadašnjih rekonstrukcija ulica postavljala se energetski učinkovita javna rasvjeta.
Do sada su energetski obnovljene zgrade Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci, a u tijeku je rekonstrukcija domova u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom. Na području grada su dvije punionice za električna vozila, a u planu je još nekoliko novih.

Križevci se posebno ističu po projektu Križevački sunčani krovovi kroz koji su u postavljanje solarne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci i na krov Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci uključeni građani. U ovom trenutku planira se postaviti još nekoliko solarnih elektrana, a važno je istaknuti kako se kroz EU projekt HealingPlaces istražuje geotermalni potencijal geotermalnog izvora pored grada koji bi se koristio za grijanje javnih zgrada.

Također, kao grad koji želi postati energetski neovisan i klimatski otporan, važno je da se građane potiče na isto pa stoga Grad Križevci sufinancira izradu projektne dokumentacije tj. glavnog projekta građanima za postavljanje solarnih elektrana na krovove njihovih kuća. Pokrenuta je i platforma Sudjeluj! Križevci za transparentno prikupljanje prijedloga građana kao i za demokratsko glasanje o gradskim odlukama, provedbi različitih projekata na razini javne vlasti te o proračunu.

Grad ide i u ozelenjavanje javnih površina pa je u planu postaviti zeleni krov na paviljon na Strossmayerovom trgu, sade se stabla po ulicama u gradu, a uskoro će početi prvi radovi na uređenju parka u Ulici kralja Tomislava koji će predstavljati zelenu oazu grada.

Vezano

Komentari su zatvoreni.