Bez planova nema građevnih dozvola

PROSTOR Pet općina ulazi u 2008. iduću godinu bez prostornih planova

KOPRIVNICA – Kako sada stvari, stoje mještani pet općina prvih dana iduće godine neće moći dobiti osnovnu građevnu dokumentaciju za gradnju bilo kojeg objekta.

Protiv centrale
Razlog tome je što do kraja godine, prema informaciji, svoje prostorne planove neće dobiti Kalnik, Sokolovac, Rasinja, Novigrad Podravski i Gola, kojima se po zakonu onemogućuje bilo kakva intervencija u prostoru, kao što je spomenuta gradnja stambenih, gospodarskih i bilo kakvih drugih zgrada.

Po informaciji županijskog Zavoda za prostorno uređenje, općine i gradovi su daleko ranije bili obvezni donijeti planove, a kako se u cijeloj državi taj posao otegnuo, često ne i njihovom krivnjom, krajnji rok prihvaćanja tog dokumenta je odgađan u više navrata, zaključno do početka iduće godine.

– Tko će ući u novu godinu bez plana, neće moći izdavati bilo koji dokument vezan uz gradnju objekata – navode u Zavodu za prostorno uređenje uz napomenu da se srećom spomenuta zabrana neće održati dugo.

Dodaju, poslovi izrade i prihvaćanja prostornih planova u tim općinama ipak su privedeni kraju, a najdalje su otišli u Goli. Kao što je poznato u Prekodravlju su izradi među prvima pristupili u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali je s prihvaćanjem plana zapelo zbog odlučnosti mještana da iz njega izostave gradnju HE Novo Virje na rijeci Dravi.

Zeleno svjetlo
Kako se taj objekt nalazio u istovjetnom državnom dokumentu trebalo je proći vremena da i u Zagrebu ozbiljno shvate razloge koji su naveli mještane Prekodravlja i općinsko rukovodstvo da ustraju u svojim namjerama. Neslužbeno doznajemo, pitanje je dana kada će mjerodavna državna ministarstva ipak dati zeleno svjetlo prostornom planu te općine, ako ne ove, onda početkom iduće godine.

Ista bi sudbina trebala biti i za ostala općinska središta koja će ispratiti ovu godinu bez planova kako bi ih konačno dobili do proljeća.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.