Predstavljen Proračun Grada Križevaca za 2021. godinu, brojni projekti kreću u realizaciju

Uoči održavanja 30. sjednice Gradskog vijeća u Gradskoj upravi održana je konferencija za medije na kojoj su predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović i gradonačelnik Mario Rajn predstavili neke od važnijih točaka dnevnog reda.

Predsjednik Gradskog vijeća posebno je istaknuo Analizu financijskih rezultata poslovanja poduzetnika sa sjedištem u Križevcima u 2019. godini prema kojoj su Križevci imali 513 poduzetnika koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 3,9 milijardi kuna što ih je svrstalo na 24. mjesto među 556 gradova i općina u Republici Hrvatskoj po prihodima. Nadalje, poduzetnici su ostvarili 121,2 milijuna kuna neto dobiti, imali su 5.015 zaposlenih, a prosječna neto plaća po zaposlenom iznosila je 5000 kuna što je povećanje u odnosu na 2018. godinu. Predsjednik Gradskog vijeća uputio je čestitku poduzetnicima na ovakvim rezultatima pri tome dodavši:

Ova 2020. godina puno je teža, naravno zbog pandemije bolesti COVID-19, ali uz potpore centralne vlasti države i mjere našeg grada, naši poduzetnici se čvrsto bore za redovno poslovanje. I ovom trenutku im na tome treba zahvaliti i čestitati.“

Nadalje, predsjednik Gradskog vijeća izvijestio je kako je sretan i ponosan što u Poslovnu zonu Gornji Čret dolazi novi poduzetnik, križevačko trgovačko društvo Robin d.o.o. koje će tamo proširiti svoj posao i otvoriti nova radna mjesta. Osvrnuo se i na donošenje Odluke o osnivanju prava građenja u korist Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga kako bi se realizirao projekt dogradnje zgrade Gimnazije čime će se učenicima i profesorima osigurati bolji i kvalitetniji uvjeti za rad.

Najvažnija točka dnevnog reda 30. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca svakako je donošenje Proračuna Grada Križevaca za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu. Pod tom točkom predsjednik Gradskog vijeća posebno je istaknuo dva projekta, riječ je o nastavku uređenja Gradskog stadiona i pratećih objekata za što je u Proračunu osigurano 5,5 milijuna kuna za sljedeću godinu. Ovim projektom izgradit će se novo pomoćno igralište s umjetnom travom, dogradit će se klupske prostorije, natkriti tribine i urediti parkiralište na ulazu u stadion. Osim toga, predsjednik Gradskog vijeća istaknuo je kako će Grad Križevci uskoro imati državni arhiv i kako je u Proračunu za sljedeću godinu osigurana komponenta grada za uspostavljanje arhiva u iznosu od 250.000,00 kuna. Uz to, jedna od točaka dnevnog reda je i Odluka o osiguravanju prostora za arhiv. Naime, Grad Križevci razmatrao je nekoliko lokacija za rad arhiva koje je pogledalo Stručno povjerenstvo Hrvatskog arhivskog vijeća i koje je potom donijelo Odluku da je suglasno da se arhiv smjesti u zgradu u Ulici Drage Grdenića 7, a koja je u vlasništvu Komunalnog poduzeća d.o.o. Ovom Odlukom koja će se naći na sjednici Gradskog vijeća Gradonačelnik će se zadužiti da predloži Komunalnom poduzeću d.o.o. donošenje Odluke o dodijeli dijelova upravne zgrade u Ulici Drage Grdenića 7 Državnom arhivu Križevci.

„Nadam se konstruktivnom radu naših vijećnica i vijećnika bez obzira na političko opredjeljenje,“ rekao je za kraj predsjednik Gradskog vijeća te pohvalio suradnju s gradonačelnikom i njegovim suradnicima.

img-3238

Sam Proračun detaljnije je predstavio gradonačelnik istaknuvši kako su ukupni planirani prihodi i primitci te rashodi i izdaci za 2021. godinu iznose 130.434.900,00 kuna: „U situaciji kad nam s jedne strane uslijed pandemije padaju prihodi, primjećujemo jedan trend, mi sa uspostavom kampa građevinske tvrtke koja provodi veliki državni strateški projekt izgradnje drugog kolosijeka, dobivamo i očekujemo 400 novih dohodaka na
području grada.

Što se tiče područja djeca i mladi, jedan od značajnijih projekata sljedeće godine bit će proširenje zgrade Dječjeg vrtića Križevci s obzirom na očigledne potrebe za dodatnim kapacitetima gradskog vrtića: „Mi kao grad moramo biti odgovorni prema našim građanima i osigurati adekvatne uvjete. Za to je u prijedlogu Proračuna osigurano 1,5 milijuna kuna. Ponavljam, status Grada-prijatelja djece koji često kada roditelji argumentiraju i opravdano iskazuju nezadovoljstvo da taj status puno toga nosi i da ga treba zadržati, apsolutno prihvaćamo tu sugestiju. Status ne treba samo deklarativno isticati nego ga treba stalno kontinuiranim ulaganjima zadržavati, prvenstveno na dobrobit naše djece i sugrađana, a onda posljedično dolazi taj status.“ Osim toga, izgradit će se nadstrešnice na terasama od soba u vrtiću s obzirom da su stare bile dotrajale i srušene, a za što je predviđeno 300.000,00 kuna

Grad Križevci kreće sa sufinanciranjem obrta za čuvanje djece registrirane na području Grada Križevaca s obzirom na problem s upisom djece u vrtiće i činjenicom da se javila inicijativa za pokretanje obrta za čuvanje djece kao što to imaju i drugi gradovi. Grad će sufinancirati djelatnost u iznosu od 650 kuna mjesečno po djetetu, pojasnio je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na hvalevrijedan projekt na kojem je Grad Križevci partner, Future Hub Križevci: „Riječ je o hvalevrijednom projektu koji je usredotočen na STEM područje koje je uostalom i u programima Europske komisije za naredno desetljeće prilično istaknuto područje. Ono što me posebno raduje što smo kroz ovaj projekt dvoje znanstvenika vratili.“ Za sljedeću godinu je predviđena je prva faza adaptacije prostora na parkiralištu kod Gradske knjižnice „Franjo Marković“ za što će Grad osigurati 350.000,00 kuna, a 340.000,00 kuna je osigurano iz samog projekta.

Po završetku adaptacije tog prostora i po provedbi projekta EU projekta Cross-border wine routes 2 kojim će se urediti parkiralište kod knjižnice i ljetna pozornica, cijeli taj prostor dobit će kvalitetan izgled.
Gradonačelnik je nadalje istaknuo kako će Grad i sljedeće godine ići u uspostavu STEM praktikuma po srednjim školama, a što je i bio prijedlog pristigao na platformu Sudjeluj!Križevci.

img-3241
Nadalje, ide se u daljnje proširenje Skate parka u Ulici Franje Tuđmana, nastavlja se s uređenjem i opremanjem dječjih igrališta kako na selu tako i u gradu, a novo dječje igralište radit će se u Ulici Drage Grdenića. Sljedeće godine predviđen je početak radova na projektu Aglomeracije Križevci i to konkretno u Zagorskoj ulici čime će se konačno moći krenuti u izgradnju nogostupa, naglasio je gradonačelnik. Nastavlja se i s razvojem vodoopskrbe na područjima na kojima su izrazite potrebe, nastavljaju se istraživanja na geotermalnom izvoru u blizini grada, nastavljaju se sufinancirati solarne elektrane građana, te se nabavljaju plavi spremnici za prikupljanje papira koji će se podijeliti po kućanstvima.

Što se tiče poljoprivrede, sljedeće godine u planu je uspostaviti i opremiti zajedničke prerađivačke kapacitete u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci kako bi poljoprivrednici mogli preraditi i finalizirati svoj proizvod.
Što se tiče uređenja grada, gradonačelnik je rekao kako građane sljedeće godine čeka uređenje parka u Tomislavovoj ulici, uređenje spomen obilježja križevačkim braniteljima iz Domovinskog rata, izgradnja parkirališta kod Željezničkog kolodvora, izgradnja nogostupa u Zagorskoj ulici, rekonstrukcija biciklističke staze u Ulici Nikole Tesla, izgradnja parkirališta u Ulici Frane Gundruma i rekonstrukcija dijela ceste u toj ulici, rekonstrukcija betonskog parkirališta u Ulici Matije Gupca uz stambene zgrade te rekonstrukciju parkirališta kod crkve Blažene Djevice Marije Žalosne i Svetog Marka Križevčanina, a nastavlja se i uređenje Velike dvorane Hrvatskog doma.
Još jedan inovativan projekt koji će se provoditi sljedeće godine je projekt Living streets koji je financiran sredstvima European Climate Initiative, a čiji je cilj informirati lokalne zajednice o mogućnostima staranja kvalitetnih prijedloga i inicijativa u transformaciji stambenih blokova.

Bilo je bitno osvijestiti ove malo veće stavke da naši građani znaju u kojem smjeru se grad razvija i sljedeće godine, s projekcijama za sljedeće tri, a sa planovima za sljedeće desetljeće. Očekujem da naše vijećnice i vijećnici vrlo realno sagledaju prijedlog ovog Proračuna. Ovaj Proračun je temeljen na potrebama građana Grada Križevaca, nadam se da će to vijećnici prepoznati i dati podršku ovom prijedlogu Proračuna,“ istaknuo je gradonačelnik na kraju konferencije i zahvalio medijima na dolasku.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te pročelnici upravnih tijela, Sandra Vuketić, Ivan Biškup i Sandro Novosel.

Vezano

Komentari su zatvoreni.