U Križevcima provedeno istraživanje mogućnosti kružnog korištenja termomineralne vode

Projekti partner Grad Križevci započeo je provođenje pilot akcije unutar Interreg CE „HealingPlaces“ projekta. Prvi zadatak je ne-invazivno geofizičko istraživanje u Križevcima s obzirom na geotermalni potencijal i postojeću bušotinu „Kža-1“. Rezultat ovog istraživanja bit će dokumentacija o mogućnosti kružnog korištenja – „zatvaranja petlje“ toka podzemne termalne i mineralne vode u Križevcima.

Posebna prirodna vrijednost u Križevcima je topla mineralna ljekovita podzemna voda. Bušotina „Križevčanka-1“ nalazi se na uzvisini sjeveroistočno od središta grada, u ulici Ratarna, na nadmorskoj visini od 157,4 m i na dubini od 1496,1 m.

Stručnjaci iz Hrvatskog geološkog instituta proveli su istraživanje, a konačni dokument će biti višedimenzionalna studija o mogućnosti kružnog korištenja – „zatvaranja petlje“ toka postojećeg izvora podzemne termomineralne vode na održiv i ekološki prihvatljiv način čuvajući prirodne karakteristike. Izabrana metoda je metoda magnetotelurike (elektromagnetska geofizička metoda koja daje raspodjelu električnih otpornosti u podzemlju; zaključuje zemljinu podzemnu električnu vodljivosti iz mjerenja prirodnih geomagnetnih i geoelektričnih promjena polja na Zemljinoj površini).

Istraživanje su proveli djelatnici Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskoga geološkog instituta dr. sc. Staša Borović, dr.sc. Josip Terzić, dr. sc. Kosta Urumović, dipl. ing. geol. Ivan Kosović. Bila je ovo prilika i za studente Geotehničkog fakulteta Varaždin (Sveučilište Zagreb) pod vodstvom dekana Geotehničkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Hrvoja Meaškog i doc. dr. sc. Marija Gazdeka, voditelja geotehničkog laboratorija, koji su sudjelovali i učili studente o ovoj nedestruktivnoj metodi istraživanja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.