Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1293

Akademik Tonko Maroević na tribini o zbirci pjesama Hrvatska mlada lirika, povodom 100. obljetnice tog izdanja, u Križevcima 3. ožujka 2014. godine (foto R.Matić)
Akademik Tonko Maroević na tribini o zbirci pjesama Hrvatska mlada lirika, povodom 100. obljetnice tog izdanja, u Križevcima 3. ožujka 2014. godine (foto R.Matić)

 

U Temi Krugova sjećamo se akademika Tonka Maroevića koji je preminuo ovoga ljeta, a preslušat ćemo snimku njegovog predavanja u Gradskoj vijećnici u Križevcima 3. ožujka 2014. godine o zbirci poezije Hrvatska mlada lirika povodom 100. obljetnice njenog tiskanja. U zbirku su uvrštene i pjesme rođenog Križevčanina Karla Häuslera.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Hana i Janko i tajanstvena buka u školskoj svlačionici Nives Madunić Barišić, knjiga za mlade je Putovi svile: Nova povijest svijeta Petera Frankopana, na odjelu beletristike Moja mačka Jugoslavija Pajtima Statovcija, a na stručno-znanstvenom odjelu Drama darovita djeteta: Potraga za samim sobom Alice Miller.

U Vijestima Krugova saznajemo da su izraelski arheolozi u Jeruzalemu pronašli palaču iz biblijskog Kraljevstva Jude, da je na Krku pronađeno antičko nalazište, da su naši muzeji zbog pandemije u velikoj krizi, da se ploče prodaju bolje nego CD-i, da se program 50. Varaždinskih baroknih večeri izvodi i u Križevcima, a spominjemo i filmski program u Galeriji K2, te početak 16. Culture Shock Festivala koji je pomaknut s proljeća na jesen zbog poznatih razloga.

Na današnji datum rođeni su Agatha Christie, Jean Renoir, Marco Polo, Oliver Stone, James Fenimore Cooper, Ettore Bugatti, Paul Lévy i Murray Gell-Mann. Alexander Fleming otkrio je penicilin, Mayflower isplovljava iz luke Plymouth, pronađena je Bašćanska ploča, Beagle, britanski kraljevski brod na kojem je bio Charles Darwin, stigao na Galápagos… Umrli su Slavko Kolar, Pavel Suhoj, Ivan Gončarov i Oriana Falacci.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nedavno otkrivene kemijske tragove mogućeg života na Veneri.

Na kraju emisije tražimo još neke zanimljivosti vezane uz glazbu i pronalazimo misao Charlesa Swindolla.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Antona Weberna, J.S.Bacha u interpretaciji Pavla Mašića, Richarda Wrighta, Maggie Reilly, odnosno Mikea Oldfielda, grupa Pink Floyd i The Cars.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1293 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 15. rujna od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.