Ne mogu vjerovati da se to događa

Kako su Križevčani jutros komentirali puštanje Novkovića iz pritvora

Spuštene rolete, zatvorena vrata i prozori bili su jučer prijepodne u križevačkoj ulici Koprivnički odvojak osim zbog vrućine zacijelo i zbog puštanja iz pritvora kući njihova susjeda Tome Novkovića (67), umirovljenog autoprijevoznika, osumnjičenoga da je prošle nedjelje 22. lipnja oko 20,15 sati hladnokrvno iz pištolja ubio Tomu Petranovića (44). Jedan od rijetkih stanovnika ove uličice iznad grada, koji su bili voljni razgovarati s novinarima, umirovljenik je Drago Zagorec.

Doduše, kako je rekao, ne osjeća se dobro otkako je doznao da je jučer poslijepodne Novković pušten iz pritvora. Zagorčeva je supruga čak danas ujutro morala otići liječniku da joj propiše lijek za smirenje. Oboje su 22. lipnja oko 20,15 sati bili neposredni očevici ubojstva koje se dogodilo u njihovom dvorištu i voćnjaku. Tomu je prethodila svađa kad je Petranović opomenuo Novkovića da je mogao počistiti slamu s ceste nakon žetve ječma sa svojeg polja koje se nalazi upravo sučelice nove obiteljske kuće Petranovićevih. Nakon teških riječi i psovki pale su i pljuske, a zatim je Petranović svratio Zagorcima u dvorište na piće dok je Novković otišao kući.
"Prepirka u kojoj je Petranović pljusnuo Novkovića brzo je završila, dotle smo mi u dvorištu mirno sjedili. Najednom se Novković pojavio na ulazu, odakle je počeo pucati, udaljen od nas tek nekoliko metara. Prvi metak iz pištolja pogodio je prozor, a drugi čašu na stolu za kojim smo sjedili. Moja supruga i susjed sagnuli su se, a Tomo Petranović još je ostao sjediti. Mogli smo svi nastradati jer je Novković nasumce pucao", podsjeća se Zagorec vrteći film o krvavom događaja koji se pred njegovim očima odigrao u samo nekoliko minuta.

Već mu je, kaže, mučno od toga, no ipak otkriva neke dosad nepoznate pojedinosti o ubojstvu Petranovića.
"Petranović je htio pobjeći kroz uski prolaz od stola prema vrtu, no Novković je jurnuo prema njemu i kad Petranović nije uspio preskočiti žičanu ogradu nastavio je pucati na njega ispraznivši cijeli šaržer. Novković se zatim mirno preko vrtova i s pištoljem u ruci vratio svojoj kući", pripovijeda Zagorec koji je nakon krvavog događaja u svome dvorištu prvi pozvao hitnu pomoć, za kojom je došla i policija.

"Nitko ne zna kako mi je i što sam vidio svojim očima, dosad je ova ulica bila mirna i neće mi biti lako prolaziti pored kuće u kojoj je ubojica", zaključuje Zagorec.

Još jedna stanovnica ulice, koja ne želi da joj se spominje ime, kaže da su Novkovića svi znali kao mirnog čovjeka i da joj je još teško vjerovati što se dogodilo. Puštanje Novkovića iz pritvora, uz objašnjenje županijske državne odvjetnice Irme Bagarić da nema nikakvih opravdanih zakonskih razloga za njegovo daljnje zadržavanje, jer je riječ o čovjeku za kojeg je procijenjeno da nije u stanju ponovno počiniti zločin, zaprepastilo je Križevčane. Oni se ne mogu pomiriti sa činjenicom da ubojica može slobodno šetati gradom, dok se i za mnogo manja kaznena djela određuje trajniji pritvor.

Najteže je vijest primila obitelj pokojnoga Petranovića, bivšeg uzornog zaposlenika „Croatie osiguranja“ u Križevcima, čija je udovica Lidija poslovna tajnica u križevačkom HAK-u. Pogađa je i to da je nitko nije službeno obavijestio da će Novković biti pušten iz pritvora i to samo nekoliko dana od zločina. Ona se zajedno s djecom, 9-godišnjim Karlom i 13-godišnjim Leom, koji teško proživljavaju nestanak voljenoga oca, privremeno preselila iz obiteljske kuće u Koprivničkom odvojku upravo zato da ne ora prolaziti pokraj ubojičine kuće udaljene tek stotinjak metara.
Načelnik križevačke PP Abel Car potvrdio nam je da su ga danas zvali uznemireni građani tražeći objašnjenje o Novkovićevu puštanju iz pritvora. Osim toga policijska je ophodnja pojačala mjere zaštite u Koprivničkom odvojku i pred kućom u kojoj su privremeno udovica i sinovi ubijenoga Petranovića.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.